PvdA-leider Bos valt CDA aan op gezinspolitiek

Het gezinsbeleid van de regering 'laat kinderen en jongeren aan hun lot over'. Dat zei PvdA-leider Wouter Bos afgelopen zaterdag op een bijeenkomst van zijn partij in Amsterdam. Vooral het CDA kreeg hiervan de schuld. Volgens Bos gebruik het CDA vooral 'mooie woorden over het gezin'.

Bos zegt dat het aantal kinderen dat de Cito-toets niet kan maken toeneemt, dat er 65.000 schoolverlaters zonder diploma zijn en wachtlijsten in de jeugdzorg en de kinderbescherming. 'Van de gezinspolitiek van het CDA is niet meer over dan wat paternalistische meningen over vrouwen', zei Bos.

Tijdens de bijeenkomst, bedoeld als formele start van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart, riep Bos VVD-leider Jozias van Aartsen uit tot beste campaigner voor de PvdA: 'Iemand die niet nalaat het hele Nederlandse volk steeds weer de waarheid te vertellen. En die is inderdaad dat als de mensen PvdA kiezen, alles anders zal worden en in ieder geval veel socialer. (...) Elke keer dat wij hem [Van Aartsen, red.] horen, komt er ergens in het land weer een zetel voor ons bij.'

Bos hoopt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen 200 zetels meer te winnen dan in 2002. De PvdA raakte toen 231 zetels kwijt en hield er 1.455 over. Bij de landelijke verkiezingen van 15 mei leed de partij het grootste verlies uit de historie: 22 van de 45 zetels (die de PvdA overigens een jaar later terug won).

PvdA-partijvoorzitter Van Hulten zei dat - doordat gemeenten en dan met name PvdA-wethouders zelf met oplossingen proberen te komen voor de problemen die het kabinet laat liggen - de komende verkiezingen ook een landelijk karakter krijgen: 'De uitslag van 7 maart is ook een signaal aan het kabinet: Nederland is toe aan een kabinet-Bos.'

Ook GroenLinks-leider Femke Halsema haalde zaterdag op een congres van haar partij fel uit naar het CDA, dat zij het 'Conservatief Demagogisch Appèl ' noemde. Zij beschuldigde het zittende kabinet van 'angstpolitiek'. Over CDA en regeringspartij VVD zei Halsema: 'Politiek gaat bij hen alleen nog maar over cultuur, over burgermansfatsoen, over het benauwde blikveld van de happy few.'