'Protest tegen Paradise Now is niet nieuw'

De ondertekenaars van de petitie tegen de Oscar-kandidatuur van Paradise Now denken dat de film nooit in aanmerking zou zijn gekomen voor een Oscar of zou zijn beloond met onder andere de Golden Globes, als het om twee jonge Saoediërs was gegaan die vlieglessen nemen om aanslagen in de VS te plegen.

'Het belonen van de film betekent dat de impliciete boodschap wordt goedgekeurd', stellen de ondertekenaars van de petitie. 'Degenen die deze film belonen, worden onderdeel van het netwerk van terreur. Ze zijn dan medeplichtig aan de volgende zelfmoordaanslagen.'

Paradise Now is gemaakt in Nablus en Nazareth door de in Nazareth geboren regisseur Hany Abu-Assad, op basis van een door Nederlandse schrijver gemaakt script, met Israëlisch-Arabische acteurs, een joodse coproducent en Europese fondsen.

In Israël en de Palestijnse gebieden is de film tot nu toe beperkt te zien geweest. Alleen de filmhuizen van Jeruzalem, Tel Aviv en Ramallah hebben Paradise Now vertoond. De grote filmketens in Israël vinden de film niet commer-cieel genoeg. 'We kennen de realiteit van zelfmoordaanslagen. Daar hoeven we niet nog eens voor ons plezier naar te kijken', aldus een woordvoerder van de Lev-bioscoopketen in Tel Aviv.

De film is in de Palestijnse gebieden, Ramallah en Oost-Jeruzalem, nauwelijks vertoond wegens het ontbreken van bioscopen, die in de afgelopen vijf jaar vrijwel allemaal zijn gesloten. Het moslimfundamentalistische Hamas keurt theaterbezoek bovendien af.

Co-scenarist en hoofdproducent van Paradise Now af Bero Beyer betoonde zich vanochtend niet verbaasd over de petitie. 'Sinds we vijf jaar geleden met het idee voor deze film naar buiten traden, zijn er links of rechts altijd groepen geweest die er schande van spraken; dit protest is in die zin niet nieuw. De distributie van Paradise Now is ondersteund door het Israel Film Institute, en de directeur daarvan zegt mij altijd dat dit soort protesten steevast van buiten Israël komt.'

Paradise Now is door het ministerie van Cultuur van de Palestijnse Autoriteit ingezonden naar de Academy.

Het is niet de eerste Palestijnse film die is ingezonden en ook niet de eerste Palestijnse film die is geaccepteerd door de Academy. Wel is het de eerste die tot de laatste vijf is doorgedrongen, samen met de Italiaanse La bestia nel cuore (Don't Tell in het Engels), Joyeux Noël , Sophie Scholl - die letzten Tage en de Zuid-Afrikaanse Tsotsi.

De regels voor inzending zijn te lezen op de website van de Academy. Onder regel veertien valt vast te stellen dat de dialoog van de film 'overwegend in een van de officiële talen van het land dat de film inzendt' moet worden gevoerd.

Dat maakte bijvoorbeeld een overstap van Palestina als inzender naar Nederland onmogelijk; de film is geheel Arabisch gesproken.

Als coproductie kan Paradise Now wel verschillende nationaliteiten voeren. Zo won de film afgelopen herfst tijdens het Nederlands Film Festival een Gouden Kalf in de categorie 'Beste speelfilm'. Ook toen kwamen er vragen over de nationaliteit van Paradise Now. Toen bleek echter dat de film reglementair precies voldoende 'Nederlandse' punten had verzameld om naar het Gouden Kalf te mogen meedingen.

    • Bas Blokker
    • Oscar Garschagen