Oranje boven

oranjeauto.jpgToerde gisteren mee in de stoet van automobilistenbond ?Vrije Keus?. Moskouse chauffeurs hebben genoeg van de terreur der migalki, de blauwe zwaailichten op het dak van al dan niet gepantserde BMW’s. Nadert zo?n auto, ga dan razendsnel opzij want de chauffeur is zo vrij als god, mag door rood licht rijden, snijden, breken, hakken, moorden, plunderen, brandschatten, verkrachten en daarna met uw hoofd op een staak in triomf door de stad rijden. Naast de legale migalki rijden er duizenden illegale door Moskou.
De 26-jarige chauffeur Oleg Sjtsjerbinski wist zo’n suïcidaal aanstormende migalka niet te ontwijken, een gouverneur overleed en nu moet Oleg vier jaar brommen in een strafkolonie. En opeens wordt het Russen dan teveel, protesteert men en wordt het wereldnieuws.
Dus reden wij zondag met oranje wimpels door de stad. Oranje is sinds de revolte in buurland Oekraïne de kleur van burgerverzet, de macht en haar waakhonden reageren dus overspannen. Overal pikten verkeersagenten automobilisten uit de stoet, inspecteerden en bekeurden ze. Ik moest erg lachen toen ik bij staatspersbureau Itar Tass het volgende las:

A city traffic police source said that no incidents happened during the protest. Traffic police officers that watched the parade even helped the protesters to park their vehicles.

Zo kan je het ook omschrijven; wat kunnen ze toch prachtig cynisch liegen hier!
Conclusie: nog lang geen oranje revolutie, deze actie sloeg geen deuk in een pak boter. Maar hoe voortvarend Poetin het land en ngo’s ook aan banden legt, helemaal passief zijn de Russen nog niet.

    • Coen van Zwol