Nederlands plan: eiland aan de kust bij Faro

De Nederlandse zakenman Sander van Gelder wil een kunstmatig eiland laten aanleggen voor de kust van Portugal. Investering: 1,5 miljard euro. 'Als het in Dubai kan, waarom hier dan niet?' zegt hij.

Daarmee refereert de 68-jarige zakenman aan de oliesjeiks die voor de kust van het Arabische emiraat Dubai eilanden laten opspuiten in de vorm van palmbomen en de wereldbol. 'Fantastisch. Iedereen wil die eilanden zien. Zakelijk is het ook interessant, want met een groeiend aantal miljonairs is er veel vraag naar bijzondere dingen. Drukke mensen hebben meer en meer behoefte aan luxe vakanties.'

De aanleg van het Portugese eiland in de vorm van een schelp zal naar schatting 1,5 miljard euro kosten. Voordat Van Gelder dat bedrag kan investeren, moet nog een keur aan lokale en regionale autoriteiten goedkeuring verlenen aan de plannen. Daarna zullen nog verschillende ministeries zich erover uitspreken. Milieubeschermers hebben zich al kritisch opgesteld en willen een onderzoek doen naar de effecten van een kunstmatig eiland.

Van Gelder verwacht op zijn vroegst over vijf jaar te kunnen beginnen met het opspuiten van het eiland, dat voor de Algarve komt te liggen. De zakenman is echter hoopvol gestemd. 'De eerste reacties zijn positief', constateert hij. Van Gelder bezit het luxueuze vakantiepark Vale do Lobo, vlakbij Faro aan de Portugese kust, waar hij veel Nederlanders ontvangt.

Van Gelder wil nu op zee uitbreiden omdat de prijs van land sterk stijgt. 'Land is moeilijk te krijgen. Grootgrondbezitters om me heen zien mijn succes, waardoor de prijzen zich aanpassen.'

De zakenman wil drie Portugese banken en ING inschakelen voor de financiering. Waarschijnlijk moet hij er ook eigen geld in steken. Zakenblad Quote schatte vorig jaar zijn vermogen op 450 miljoen euro.