Mislukking Karabach-overleg

Het vredesoverleg tussen Armenië en Azerbajdzjan over de kwestie Nagorny Karabach is mislukt. De presidenten van beide landen zijn de afgelopen dagen tijdens besprekingen in het slot Rambouillet in Frankrijk geen centimeter dichter bij elkaar gekomen.

De Armeense president Robert Kotsjarian en zijn Azerbajdzjaanse collega Ilham Aliyev spraken met elkaar in aanwezigheid van Franse, Amerikaanse en Russische bemiddelaars. 'Ondanks intensieve discussies zijn de standpunten van de partijen gebleven zoals ze de afgelopen maanden waren', zo meldden de bemiddelaars zaterdag na het overleg.

Armenië en Azerbajdzjan hebben tussen 1988 en 1994 oorlog gevoerd over Nagorny Karabach, de voornamelijk door Armeniërs bevolkte enclave in Azerbajdzjan. In de loop van die oorlog veroverden de Karabach-Armeniërs de enclave en een groot gebied in Azerbajdzjan buiten de enclave. Sinds 1994 is een wapenstilstand van kracht, maar aan de grens wordt nog regelmatig gevochten. Een miljoen Azeri zijn het gebied tijdens de oorlog ontvlucht; velen van hen leven nog steeds in kommervolle omstandigheden in kampen en treinstellen in Azerbajdzjan. Tien jaar van internationale bemiddeling hebben niet geleid tot een oplossing van het conflict. Het overleg in Rambouillet werd tevoren aangekondigd als het belangrijkste tussen beide landen in de afgelopen jaren.

Breekpunten in het overleg in Rambouillet waren de toekomstige status van Nagorny Karabach - dat zich tot onafhankelijke republiek heeft uitgeroepen - en de vraag of de Armeniërs de grensplaats Kelbajar moeten ontruimen. Volgens de Armeense televisie was de sfeer gespannen.

De bemiddelaars stelden zaterdag dat de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen 'nieuwe wegen gaan zoeken om tot overeenstemming te komen' en in maart in Washington verder praten.