Mietjes

Elke ochtend stappen de verslaggevers die de 'sneeuwsporten' verslaan voor dag en dauw uit hun bed om naar de bergen te gaan. Die liggen hoog en droog in het zonlicht van de Alpen en blijven voorlopig onbereikbaar voor de schaatsverslaggevers. Zij kunnen zich nog eens omdraaien en zich daarna in alle rust voorbereiden op rondetijden en vlakke schema's in de kille ijshal van Turijn. De schaatsverslaggevers zijn jaloers op de journalisten die over skiën, snowboarden en langlaufen schrijven. Die komen weliswaar veel slaap te kort, maar verblijven in de ijle buitenlucht en mogen mondiale wintersporten verslaan waarbij geen duizenden maar tienduizenden toeschouwers aanwezig zijn. Met rode konen keren ze 's avonds terug in het hotel. Ze hebben bij vijftien graden onder nul gewerkt en vervolgens weer uren in de bus of trein naar Turijn gezeten. Mannen van stavast. De schaatsverslaggevers voelen zich een mietje, maar weten dat zij een goed doel dienen. Hardrijden op de schaats is een wereldsport - nou ja, in Nederland dan.

Jaap Bloembergen

    • Jaap Bloembergen