Langlaufster zit nog even in wachtkamer

De schorsing van vijf dagen van de Duitse skiloopster Evi Sachenbacher-Stehle blijft van kracht. Een driekoppig panel van het internationale sporttribunaal (CAS) uit Lausanne heeft dat zaterdag na een hoorzitting in Turijn bepaald.

Sachenbacher-Stehle behoort tot de groep van twaalf sporters die donderdag en vrijdag een startverbod kregen. De olympisch kampioene wilde gisteren echter meedoen aan de olympische wedstrijd op de achtervolging en bracht de zaak voor bij het CAS.

De hemoglobinewaarde in het bloed was bij de bewuste twaalf sporters te hoog, waardoor ze wegens gezondheidsrisico's vijf dagen niet mogen sporten. Bij Sachenbacher-Stehle werd een waarde van 16,3 gemeten, waar 16 het maximum is. De te hoge waarde kan wijzen op gebruik van bloeddoping, maar kan ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een langdurig verblijf op grote hoogte.

De drie CAS-rechters hoorden zaterdag het Internationaal Olympisch Comité, het Duitse olympische comité, de internationale skifederatie (FIS) en ook de Duitse teamarts Ernst Jakob mocht een toelichting geven. Het haalde uiteindelijk niets uit voor Sachenbacher-Stehle, die nu ook morgen de teamsprint mist.

Ook Robel Teklemariam verkeert vooralsnog in onzekerheid. Als eerste Ethiopiër ooit doet hij in Turijn mee aan de Olympische Winterspelen. Teklemariam, bij de openingsceremonie uiteraard de vlaggendrager, behoort tot dezelfde groep van twaalf langlaufers. Zijn onderdeel, de 15 kilometer klassieke stijl, staat vrijdag pas op het programma. 'Vooralsnog beïnvloedt dit mijn programma niet', zei de 31-jarige wintersporter uit Ethiopië.