Kwan kan na één dag naar huis

Voor Michelle Kwan zijn de Olympische Winterspelen in Turijn voorbij. De Amerikaanse kunstrijdster, vijfvoudig wereldkampioene, moest zich gisteren met een liesblessure afmelden. Kwan verscheen zaterdag voor een training op het ijs, maar moest zich al snel weer terugtrekken in de catacomben. Een dag later bleken de klachten alleen maar verergerd.

'Dit is het moeilijkste besluit dat ik ooit heb moeten nemen', verklaarde Kwan, 'maar het is wel een juist besluit.' Kwan is de meeste gelauwerde kunstrijdster uit de Amerikaanse sporthistorie, maar won nooit een gouden medaille bij de Winterspelen. In Nagano (1998) reikte ze tot de tweede plaats. Vier jaar geleden, voor eigen publiek in Salt Lake, won ze de bronzen medaille. Bij wereldkampioenschappen behaalde ze ook nog eens drie keer zilver en één keer brons.

Emily Hughes profiteert van de afmelding van haar geblesseerde landgenote. Zij is de jongere zus van Sarah Hughes, die vier jaar geleden de titel veroverde.