Israëls premier Sharon 'stabiel' na operatie

De Israëlische premier Sharon bevindt zich na de zevende operatie in zes weken nog steeds in 'zeer ernstige, comateuze maar stabiele toestand'.

Tijdens een drie uur durende operatie zaterdag werd een derde van zijn dikke darm verwijderd, omdat het weefsel wegens een onderbreking van de bloedtoevoer was afgestorven.

Na afloop van de operatie zei dr. Shlomo Mor-Yosef, algemeen directeur van het Hadassah-ziekenhuis bij Jeruzalem, voor het eerst dat de kans dat Sharon zal ontwaken uit het coma 'met iedere dag die voorbij gaat, afneemt'. Mor-Yosef zei dat de beslissing om Sharon opnieuw te opereren was genomen in nauwe samenspraak met Omri en Gilad Sharon, de zoons van de premier.

Euthanasie is in Israël om religieuze redenen bij wet verboden. Het joodse geloof en de wet staan wel toe dat artsen en familie, vaak na overleg met rabbijnen, in bepaalde omstandigheden besluiten levensverlengende ingrepen niet uit te voeren.

Zowel de artsen van Sharon als de familie hebben het stadium waarin besloten kan worden te stoppen met verdere behandeling nog niet bereikt. Er worden ook voorbereidingen getroffen Sharon over te brengen naar een speciale kliniek voor de behandeling van comateuze en vegeterende patiënten, het Lowenstein-centrum in Ra'anana bij Tel Aviv.

Volgens hoogleraar interne geneeskunde aan de Universiteit van Tel Aviv, professor Moti Ravid, ondergaat Sharon een speciale behandeling die nauw verband houdt met zijn bijzondere status als premier. Volgens Ravid worden in Israël patienten met zware hersenbloedingen zelden zo vaak geopereerd als Sharon en heeft ook de behandeling na de eerste beroerte op 18 december te maken met zijn bijzondere positie. Ravid schreef in een opinie-artikel in Ha'aretz dat de artsen alles in het werk stellen om zijn leven te redden en om hem weer te laten functioneren als premier.

'Dat is een tweesnijdend zwaard', aldus de hoogleraar, die als een van de eersten in Israël de vraag opgeworpen heeft of het niet beter zou zijn om 'het onvermijdelijke te accepteren'. Sharon wordt sinds 4 januari kunstmatig beademd en gevoed en heeft vier grote en drie kleinere operaties ondergaan om de hersenbloedingen te stoppen en een deel van zijn ingewanden te verwijderen.