Het snelle gelijk van de schaatsprofessor

De schaatsprofessor heeft vooralsnog gelijk gekregen. Gerard Kemkers vertelde zijn critici dat ze geduld moesten hebben en dat zijn rijder en rijdsters pas in Turijn zouden 'pieken'. Hij doceerde over zijn trainingsopbouw met behulp van bierviltjes en luciferdoosjes op tafel. Voor de leek was er geen touw aan vast te knopen, de gemiddelde inspanningsfysioloog wist wel beter: hier was een vakman aan het werk.

Duurtraining werd afgewisseld met snelheidstesten en omgekeerd. Zijn jongens zouden op scherp staan, beloofde Kemkers vaak tegen dovemansoren. Er werd in de pers, ook in deze krant, getwijfeld aan zijn voorbereiding. Vorige maand sprak hij nog een beetje denigrerend over de Europese Kampioenschappen allround, die hij als een nuttig oefentoernooitje afschilderde.

De Noorse organisatie was not amused. De Nederlandse trainer dacht echter aan het grotere belang. Hij wilde zijn pupillen klaarstomen voor de Spelen en met die gedachte was 'Hamar' een hinderlijke onderbreking. Hij zocht op de EK eerst nog naar excuses, zoals de verkeerde pakken en een defecte vriesmachine, maar legde zich daarna neer bij het onvermijdelijke: de schaatsers van TVM zaten middenin een trainingsopbouw en hoefden nog niet optimaal te presteren. Sven Kramer werd vierde bij de mannen, Ireen Wüst derde bij de vrouwen en Renate Groenewold eindigde als tweede.

Vier weken later rijden de Noren, Duitsers en Italianen opeens minder snel dan dezelfde Nederlanders die ze op de EK nog de baas waren. En dus heeft Kemkers voor de juiste aanpak gekozen. Met drie medailles in het openingsweekeinde heeft hij al na twee wedstrijddagen aan de doelstelling van de sponsor beantwoord.

En er zit misschien nog veel meer in het vat voor TVM. Kemkers vindt de saamhorigheid in het olympisch dorp ongekend. Hij heeft een eenheid gesmeed van zes individualisten, inclusief een huurling en excentriekeling.

Erben Wennemars, gebroken met trainer Jac Orie en de Sponsorloterij, is naar verluidt de sfeermaker in het appartement. Drie keer raden waar hij volgend seizoen onder contract staat.

Jaap Bloembergen

    • Jaap Bloembergen