Haïti wacht ongeduldig op uitslagen

In Haïti groeit de onrust naarmate de uitslag van de verkiezingen langer op zich laat wachten. De Haïtiaanse kiesraad (CEP) heeft de aankondiging van de definitieve uitslag van de presidents- en parlementsverkiezingen van vorige week gisteren opnieuw opgeschort. Het uitblijven van de definitieve resultaten leidde tot protesten in de straten van de hoofdstad Port-au-Prince. Confrontaties met de politie bleven uit.

Aanhangers van René Preval, de gedoodverfde overwinnaar van de Haïtiaanse presidentsverkiezingen, trokken dit weekeinde in protest door de arme wijk Cité Soleil. Foto Reuters Haitians supporters of presidential candidate Rene Preval celebrate during a rally at the neighborhood of Cite Soleil in Port-au-Prince, February 11, 2006. Preval could be headed for a runoff in Haiti's first election since Jean-Bertrand Aristide was ousted two years ago, according to the latest election results issued on Friday. With about half the votes counted, Preval held 50.3 percent, just barely above the majority he would need to avoid a second round of voting on March 19. On Thursday, Preval held 61 percent, when only 15 percent had been counted, and appeared on his way to an outright victory.REUTERS/Carlos Barria
Aanhangers van René Preval, de gedoodverfde overwinnaar van de Haïtiaanse presidentsverkiezingen, trokken dit weekeinde in protest door de arme wijk Cité Soleil. Foto Reuters Haitians supporters of presidential candidate Rene Preval celebrate during a rally at the neighborhood of Cite Soleil in Port-au-Prince, February 11, 2006. Preval could be headed for a runoff in Haiti's first election since Jean-Bertrand Aristide was ousted two years ago, according to the latest election results issued on Friday. With about half the votes counted, Preval held 50.3 percent, just barely above the majority he would need to avoid a second round of voting on March 19. On Thursday, Preval held 61 percent, when only 15 percent had been counted, and appeared on his way to an outright victory.REUTERS/Carlos Barria REUTERS

Aanvankelijk leek presidentskandidaat René Preval op een grote overwinning af te stevenen. Donderdag stond hij, na telling van ongeveer 10 procent van de stemmen, op een ruime meerderheid (61 procent). Maar naarmate er dit weekeinde meer uitslagen binnenkwamen slonk zijn voorsprong.

Zaterdag daalde de winst van Preval, met 75,8 procent van de stemmen geteld, tot 49,1 procent. Daarmee zou een tweede verkiezingsronde nodig zijn, in maart.

Duizenden betogers, allen aanhangers van Preval, verzamelden zich gisteren bij het Montana-hotel in de hoofdstad Port-au-Prince, waar de CEP zondagmiddag een persconferentie zou geven en de definitieve uitslag bekend zou maken.

Maar dat ging niet door nadat er onder de negen leden van de CEP onenigheid was uitgebroken. Volgens tenminste één lid van de kiesraad wordt de telling gemanipuleerd. Een ander lid zei dat de CEP-voorzitter Bernard tussentijdse uitslagen bekend heeft gemaakt zonder daarover de overige leden in te lichten.

De aanhangers van Preval eisten onmiddellijke openbaarmaking van de uitslagen. Volgens hen wordt de voorsprong van hun kandidaat door de CEP weggepoetst. Preval, de voormalige president en politieke leerling van de verdreven ex-president Jean-Bertrand Aristide, is vooral populair onder het arme deel van de bevolking. Sinds het vertrek van Aristide in februari 2004 wordt het armste land van Latijns-Amerika geregeerd door een interim-regering. Een VN-vredesmacht van 9.000 blauwhelmen probeert rust te scheppen in het anarchistische en gewelddadige land.