Geliefd rap-producer

In een ziekenhuis in Los Angeles overleed vrijdag rap-producer Jay Dee aan de gevolgen van een nierziekte. Jay Dee (echte naam: James Yancey) was een van de grote namen uit de Amerikaanse hiphop-underground. Hij werd 32 jaar.

Jay Dee (Foto AP) **FILE** This undated file photo from Stones Throw Records shows hip-hop producer J Dilla, or Jay Dee, whose real name was James Yancey. J Dilla, whose soulful beats formed the backdrop to songs by artists like Common and A Tribe Called Quest, died Friday, Feb. 10, 2006, of complications from lupus, his manager said. He was 32. He was born and raised in Detroit and had been living with his mother in Los Angeles since being diagnosed with the immune system disease about three years ago, his manager, Timothy Maynor, said. (AP Photo/HO, Courtesy Stones Throw Records) Associated Press

Jay Dee, die ook werkte onder de naam J-Dilla, groeide op in Detroit, waar hij het raptrio Slum Village oprichtte, In 2001 begon hij een solo-carrière. Zijn debuut Welcome To Detroit kreeg veel bijval. Andere rappers ontdekten hem als producer. Met Common werkte hij aan Like Water For Chocolate, met D'Angelo aan Voodoo en hij produceerde nummers voor Kanye West, Erykah Badu en Tribe Called Quest. Jay Dee was geliefd om zijn fantasievolle collages van samples en hiphop-beats.

Hoewel Jay Dee vorig jaar vaak in het ziekenhuis lag, verscheen vorige week nog zijn instrumentale cd Donuts, zijn muzikale nalatenschap. In één lange werveling van samples en repetitieve beats laat Jay Dee horen hoe betoverend een creatieve producer kan zijn. De stemmen van onder meer Stevie Wonder en Dionne Warwick worden in mootjes gehakt en gecombineerd met trillende strijkers tot een spookhuis van geluid.

De plaat werd gemaakt bij Jay Dee thuis en in het ziekenhuis. Tot op het laatst bleef hij werken. Werkdrift was zelfs de oorzaak van zijn ziekte, veroorzaakt door ondervoeding en verwaarlozing, het gevolg van dagen en nachten knutselen in de studio.

    • Hester Carvalho