Franse politie beschuldigd van martelen

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy heeft vanmorgen opheldering beloofd over beschuldigingen van martelpraktijken bij de Franse politie in de strijd tegen het terrorisme.

De interne inspectie van de nationale politie heeft een onderzoek ingesteld naar de beschuldiging dat de politie zich schuldig heeft gemaakt aan mishandeling tijdens het onderzoek naar de toedracht van de terroristische aanslagen in de Parijse metro in 1995, die werden opgeëist door de Algerijnse terreurbeweging GIA.

De beschuldigingen staan in een vorige week verschenen boek van drie journalisten van het weekblad Le Point over het functioneren van de Franse politie achter de schermen. De auteurs citeren vijf anonieme politiefunctionarissen, van wie er twee zelf zeggen te hebben deelgenomen aan mishandelingen in 1995 in Parijs en Lyon. Tijdens het onderzoek zouden zes verdachten mishandeld zijn, zo schrijven de drie journalisten op basis van gesprekken met de getuigenissen.

Zij beschrijven scènes van mishandelingen door agenten. Zo zou een verdachte met een plastic zak over zijn hoofd geboeid en aangelijnd aan zijn verhoorders zijn voorgeleid. Aan verschillende verdachten zouden elektroshocks zijn toegediend, en ook zou hun voedsel en slaap zijn onthouden. Ten minste een verdachte zou tijdens verhoor in Lyon zijn opgehangen aan een raam. Het onderzoek werd verricht door de voorloper van de huidige anti-terrorismebrigade DNAT.

Sarkozy reageerde vanmorgen tijdens een radio-interview met argwaan op de beschuldigingen. Hij zei dat hij 'niemand hierover heeft horen praten' sinds de mishandelingen zouden hebben plaatsgehad, elf jaar geleden. Hij onderstreepte dat de getuigenissen anoniem zijn. Alle bij het onderzoek betrokken politieagenten zullen worden ondervraagd.

De afgelopen dagen zijn achttien politiefunctionarissen verhoord, zo maakte de politie gisteren bekend. Zij waren allen 'verontwaardigd' over de aantijgingen, verklaarde Claude Guéant, in 1995 directeur-generaal van de politie en nu een naaste medewerker van Sarkozy op het ministerie. Guéant zei 'verbijsterd' te zijn over de beschuldigingen.