Feyenoord verspeelt punten

Dirk Kuijt speelde gisteren een uitstekende wedstrijd voor Feyenoord. Toch wilde hij niet praten met de pers na het gelijkspel tegen NAC Breda (3-3), waardoor de voetbalclub uit Rotterdam nu vijf punten achter staat op koploper PSV. NAC maakte in de slotfase een 3-1 achterstand ongedaan en wist in blessuretijd gelijk te maken.

Het cruciale moment in de beladen wedstrijd deed zich in de 87ste minuut voor, toen uitblinker Kuijt naar de kant werd gehaald ten faveure van Pierre van Hooijdonk, die NAC in januari verruilde voor zijn oude club Feyenoord. De wissel van trainer Erwin Koeman pakte verkeerd uit. Van Hooijdonk werd getrakteerd op een striemend fluitconcert, had slechts één balcontact en was ervoor verantwoordelijk dat het stadion veranderde in een soort heksenketel.

Koeman vond het na afloop 'te goedkoop' om de ongelukkige mutatie als oorzaak voor het puntenverlies aan te wijzen. 'Daarmee doe je de andere spelers tekort.' De terugkeer van Van Hooijdonk in het NAC-stadion verliep niet geruisloos. Het inspireerde de aanhang van NAC om een geestig spandoek te fabriceren. De tekst luidde: 'Hoogverraad, stank voor de dank, zit je lekker op de Boussabank?' Het was tevens een verwijzing naar een andere oud-NAC-speler, Ali Boussaboun, die in Rotterdam nauwelijks aan spelen toekomt. Supporters van NAC beschouwen de transfer van Van Hooijdonk (36) als verraad.

NAC kent een roerig voetbalseizoen. Coach Ton Lokhoff werd in december de deur gewezen en werd opgevolgd door trainer Cees Lok, die tijdens de kerstborrel van NEC kenbaar maakte per direct te stoppen bij de club. Bovendien veranderde het spelersbestand van NAC in de winterstop. Een illustratie is de opstelling van NAC tijdens de seizoensouverture in De Kuip tegen Feyenoord. Slechts vijf spelers stonden zowel gisteren als 14 augustus in de basis.

De wedstrijd van gisteren stond bol van de sentimenten. NAC speelde met de Belg Timothy Derijck, Evander Sno (beiden gehuurd van Feyenoord) en de Braziliaan Leonardo, die de (te) hoge verwachtingen niet waar kon maken in Rotterdam en verkocht werd aan NAC. Maar het dartele dribbelaartje moest het gisteren afleggen tegen de fysiek sterkere Ron Vlaar. Leonardo, die op zijn twaalfde al naar Nederland kwam en nog steeds de taal niet machtig is, stond met misplaatste hooghartigheid de media na afloop te woord. 'Of ik het ongelijk van Koeman wilde bewijzen? Nee joh, ik kan toch goed voetballen.'

Evander Sno, vernoemd naar de bokser Evander Holyfield, maakte een uitstekende indruk. De 18-jarige middenvelder, begonnen bij DWS, verruilde Ajax afgelopen zomer voor Feyenoord na een zakelijk geschil. 'Hij is echt een openbaring voor mij', oordeelde verdediger Patrick Zwaanswijk. 'Hij brengt aanvallende impulsen. Dat is erg knap op zo'n leeftijd.' Zwaanswijk is één van de vijf basisspelers die er in de uitwedstrijd tegen Feyenoord ook bij was. Cees Lok is in zijn ogen 'meer een schoolleraar, in de positieve zin van het woord'. De periode onder Ton Lokhoff vergelijkt hij met een snoepwinkel. 'Zet daar elf jongens neer. Als er dan acht snoepjes gaan pikken, moet je optreden. Ton was te lief. Maar hij is ook een heel aardige vent, want hij heeft me altijd vertrouwen gegeven.'

Onder Lok is NAC een ander systeem gaan spelen: 4-4-2 in plaats van 4-3-3. Die speelwijze pakt goed uit. NAC behaalde uit de laatste drie wedstrijden vijf punten, maar staat wel op de veertiende plaats. Aanvoerder Zwaanswijk houdt een goed gevoel over aan de laatste weken. 'Het wordt meer een team. We hebben het hele seizoen al goede spelers, maar het probleem was dat we niet met z'n allen voetbalden. Nu is dat anders. Iedereen heeft zijn taak, en de trainer hamert op discipline. Dat heeft deze groep nodig. We moeten alleen nog wat korter dekken.'

Dat laatste was een understatement, want de aanvallers van Feyenoord kregen alle ruimte. In de zevende minuut opende Kalou de score, waarna Anouar Diba met een formidabele uithaal de gelijkmaker scoorde. De vrijheid waarmee Kalou nog voor rust de 1-2 kon inkoppen, was beschamend. Na rust kreeg Feyenoord kans op kans om de marge te vergroten. Veel spelers misten echter de juiste richting of vonden in keeper Davy Schollen een lastig te nemen horde. Castelen wist, na een misser voor open doel, wél te scoren na een bekeken voorzet van Kuijt, zijn derde assist die middag. Toen Kuijt in de slotfase werd vervangen door Van Hooijdonk, begon het onheil voor Feyenoord.

De goed ingevallen Julien Jenner passeerde met fraaie schaarbewegingen Andre Bahia en schoot snoeihard achter doelman Patrick Lodewijks. In blessuretijd maakte Diba er nog 3-3 van, een gelijkmaker waar niemand meer rekening mee had gehouden. Koeman was uiteraard teleurgesteld na afloop: 'We hadden gewoon de 4-1, 5-1 en 6-1 moeten maken, dan was er niets aan de hand. Nu liepen we de laatste vijf minuten als een kip zonder kop te voetballen.'

NAC 3 Feyenoord 3

Ruststand 1-2. 7. Kalou 0-1. 24. Diba 1-1, 35. Kalou, 1-2, 71. Castelen 1-3, 90. Jenner 2-3, 90. Diba 3-3. Schds: Vink. Tsch: 16.385. Gele kaart: Stam (NAC Breda).

    • Jan Cees Butter