Dreigement van nationalist Servië

Belgrado, 13 febr. Als Kosovo onafhankelijk wordt, moet het Servische parlement een resolutie aannemen waarin staat dat een deel van Servië ”bezet” is en ”met alle mogelijke middelen moet worden bevrijd”. Dat vindt Tomislav Nikolic, de leider van Servië`s grootste partij, de ultranationalistische Servische Radicale Partij (SRS). Nikolic zei vrijdag na een gesprek met premier Vojislav Kostunica dat deze dat standpunt deelt. De Servische regering heeft dat bevestigd noch ontkend. Volgens een Servische vice-premier echter is Nikolic` standpunt dat van hemzelf en zijn partij, en wordt het niet door de regering gedeeld. Het is de bedoeling dat dit jaar een beslissing valt over de vraag of Kosovo onafhankelijk wordt (zoals de Kosovo-Albanezen willen) dan wel deel van Servië blijft uitmaken.