Down

'I'm cooked, ik ga naar bed, proberen om eindelijk wat te slapen. Het is nu zaterdagavond half tien en ik voel me down. De jongens ook natuurlijk.

Oystein Grodum, Lasse Saetre en vooral Eskil Ervik, ze hadden zich zoveel voorgesteld van de vijf kilometer. Het hele jaar rijd je voorin en dan eindig je op de Olympische Spelen achtste, negende en tiende. Ineens ziet niemand je meer staan. Dat is keihard. Maar ik heb slechtere starts van de Spelen meegemaakt.

Met Dan Jansen, die als favoriet faalde op de 500 meter. Weet iemand nog hoe daarna de 1000 meter afliep? Of neem Jan Bos en Erben Wennemars in 1998 in Nagano. Geen medailles op de 500 meter, de dramatische val van Wennemars, Bos die net het goud miste op de 1000 meter. Maar wel twee keer goud voor Marianne Timmer! Alles kan zo weer anders zijn...

Ik zoek geen excuses voor de teleurstellende prestaties. Ik heb het ook geen moment zien aankomen. 's Ochtends in de training reden ze nog ijzersterk. Voor Grodum klokte ik drie rondjes van 28,0. Ik riep: vlieg er vol in, ik schreeuw je de laatste vijf rondes wel naar de finish. Heya Norge! Ik zag zijn ogen twinkelen. Eigenlijk heeft hij nog niet eens zo slecht gereden.

Big O heeft vorig jaar een enorme stap gemaakt maar daarmee zit hij ongeveer aan zijn limiet, terwijl de rest zich heeft doorontwikkeld. Saetre vond ik ook best goed. Alleen van Ervik had ik meer verwacht. Als hij zijn race tegen Fabris wint en brons pakt, worden de prestaties van de rest van de ploeg heel anders bekeken. Eskil is op het EK te diep gegaan in de laatste twee ronden van de vijf kilometer. Daarna is hij nooit meer zo goed geweest als eerder dit seizoen. Hoe hij naar deze dag had toegeleefd... Vijfeneenhalve kilo lichter dan vorig jaar, zoveel ervaring, perfecte loting. En dan dit.

Overdag ben je bezig, dan heb je afleiding. Maar de nachten, die zijn het ergst. Je bedenkt van alles, en kunt niets meer doen.'

De Amerikaan Peter Mueller, coach van de Noorse schaatsploeg, bericht uit Turijn. De voormalige coach van het Nederlandse team doet tijdens de Winterspelen dagelijks verslag.

    • Peter Mueller