'Doodstraf voor koning van Nepal'

De Nepalese koning Gyanendra moet worden verbannen of berecht door een 'volksrechtbank'. Berechting zou kunnen eindigen in de doodstraf. Dat ziet de leider van de maoïstische rebellen, Prachandra, als noodzakelijke stap voor herstel van de rust in Nepal.

Prachandra, echte naam Pushpa Kamal Dahal, leidde de laatste 25 jaar een ondergronds bestaan, maar sprak ter markering van tien jaar gewapende strijd tegen de monarchie met de BBC. Volgens Prachandra laat de koning geen ruimte voor een compromis en is hij over vijf jaar 'ter dood gebracht of wellicht verbannen'.

De maoïsten strijden voor een maoïstisch-communistische staat. Hun eerste prioriteit is een einde aan het bewind van koning Gyanendra, die een jaar geleden de macht naar zich toetrok, volgens hem noodzakelijk omdat de regering faalde in de bestrijding van het geweld. In de tienjarige strijd zijn 13.000 doden gevallen.

Omdat in Nepal de doodstraf verboden is, zullen Prachandra's uitspraken slecht vallen bij de zeven grote oppositiepartijen die met de maoïsten een voorstel hebben gedaan voor oprichting van een assemblee die een nieuwe grondwet zou moeten opstellen.

De laatste overwinning voor de maoïsten is de boycot van de gemeenteraadsverkiezingen vorige week, toen slechts 21 procent van de bevolking een stem uitbracht. Van de 58 belangrijke burgemeestersposten ging de helft naar kandidaten van koningsgezinde partijen, zo maakte de verkiezingscommissie zaterdag bekend. De overige gingen veelal naar onafhankelijke koningsgezinden. De VS noemden de verkiezingen een 'holle poging' tot consolidatie van de macht. Volgens Gyanendra's regering is de kritiek 'totaal verwerpelijk'.