Dankzij play-offs kan ook Twente nog ver komen

Fijn voor de voetbalclubs in het rechterrijtje: dankzij de play-offs hebben FC Twente en Vitesse nog kans op deelname aan de UEFA Cup. Wellicht ten koste van de huidige nummer twee.

De meest succesvolle trainer van de Nederlandse eredivisie? Jan van Staa natuurlijk. De oefenmeester van FC Twente heeft nog geen punt hoeven inleveren: negen punten uit drie duels.

De opvolger van Rini Coolen - die vertrok toen Twente 22 punten had uit 21 wedstrijden - zag zijn ploeg met 1-0 winnen van Roda. Een vroeg doelpunt van Ramon Zomer bleek zaterdag beslissend.

Vorige maand moest de ploeg uit Enschede nog naar beneden kijken of er geen degradatiegevaar dreigde. Dankzij het meer agressieve en aanvallende voetbal mag Twente nu speculeren op play-offs, al lijkt de elfde plaats ver weg; het als negende geplaatste RKC - die plaats geeft recht op nacompetitie - heeft slechts drie punten meer. Pikant is dat Twente in de afgelopen weken juist zijn punten veroverde op grote concurrenten voor de play-offs, FC Utrecht en Vitesse.

Juist Vitesse presteert na een sterk begin in de competitie al maanden ondermaats en staat nog maar twee punten boven Twente. De ploeg van trainer Edward Sturing legde het zaterdag in het Abe Lenstra Stadion af tegen Heerenveen. Ondanks ontbrekende spelers als Harold Wagenaar en Remco van der Schaar begon Vitesse aanvallend - wellicht in de hoop dat Heerenveen met zijn gedachten al bij de Europacup-wedstrijd tegen Steaua Boekarest op woensdag zat.

De Deense spits Mads Junker bracht Vitesse nog wel op voorsprong, maar mede dankzij twee doelpunten van Ugur Yildirim boekte Heerenveen toch een terechte zege (4-1). Als aanvoerder van het rechterrijtje mag Vitesse nog hopen op de play-offs, maar vrijdag wacht de confrontatie met de club die helemaal niet op de play-offs hoopt: kampioenskandidaat PSV.

Misschien maakt Jan van Staa dit jaar een kans, maar over het afgelopen seizoen werd PSV-trainer Guus Hiddink door de sportkoepel NOC*NSF tot coach van het jaar gekroond. Ook zaterdag tegen Heracles toonde de Eindhovense club zijn specialiteit: zuinig winnen. 'Ik was vandaag niet tevreden over het spel, maar wel over de ploeg die er alles aan doet om resultaat te behalen', zei Hiddink.

Vooral spits Jefferson Farfán zorgt bij PSV voor het verschil: de Peruaan maakte zijn vijftiende seizoensdoelpunt en meer doelpunten kregen de toeschouwers niet te zien: ook tegen Utrecht stond de 21-jarige aanvaller vorige week aan de basis van de overwinning.

In Utrecht zag Foeke Booy zijn ploeg gelijk spelen tegen NEC, waardoor de als zevende geklasseerde club uit Nijmegen net voor FC Utrecht blijft staan. De thuisclub, al vijf wedstrijden in NieuwGalgenwaard zonder overwinning, opende de score via Tom Caluwé. NEC kwam langszij dankzij een doelpunt van Rutger Worm.

FC Groningen deed wat een club in zesde positie moet doen: winnen van het als laatste geplaatste RBC. Maar gemakkelijk ging het in Roosendaal niet. Groningen kwam op voorsprong dankzij Erik Nevland, RBC maakte gelijk via Ebrima Sillah. Vervolgens waren de beste kansen voor de thuisclub, maar Yuri Cornelisse scoorde tegen de verhouding in voor de club van Ron Jans. Groningen staat - op het doelsaldo na - precies gelijk met Ajax (40 punten): twaalf wedstrijden gewonnen, acht verloren en vier gelijk.

PSV heeft inmiddels twintig punten meer dan deze twee clubs en is ook al vijf punten los van de grote concurrenten AZ en Feyenoord. Met nog tien wedstrijden te gaan komt het kampioenschap in zicht. Bij AZ en Feyenoord zal inmiddels wel eens een blik op het speelschema van de play-offs zijn geworpen. Om het publiek te informeren over het complexe seizoenstoetje is op www.knvb.nl de huidige stand als eindstand verwerkt. AZ mag dan met Ajax om een plaatsje in de Champions League (voorronde) strijden, de winnende club moet vervolgens nog wel tegen de winnaar van Feyenoord-Heerenveen.

En wat gebeurt er als de moegestreden nummer twee na het reguliere seizoen slecht presteert? Dan kunnen de play-offs uiteindelijk alleen deelname aan de weinig aanlokkelijke Intertoto-cup opleveren. En Jan van Staa? Die kan nog ver komen dankzij de play-offs. Alles winnen na de reguliere competitie en de strijd om de UEFA Cup is binnen handbereik.

    • Erik van der Walle