Damrak voorlopig nog geen optie NIB

De beursgang van NIBC, de nieuwe naam van de Haagse zakenbank NIB Capital, is voorlopig niet aan de orde. Dat zei bestuursvoorzitter Michael Enthoven vanochtend bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2005. Hij stelde de termijn van een beursnotering uit tot 'over drie tot vijf jaar'. In augustus vorig jaar sprak hij nog over een beursgang 'binnen drie jaar'.

In december verkochten de pensioenfondsen ABP en PGGM de bank uit Den Haag voor 2,1 miljard euro aan een consortium van investeerders onder leiding van de Amerikaan J.C. Flowers. De Nederlandse bedrijven Delta Lloyd en ABN Amro maken deel uit van dat consortium. Een beursnotering, die NIBC tot 1999 ook had, zou voor 'de statuur van de bank goed passen', had Enthoven in augustus gezegd, toen die overname werd aangekondigd.

Vanochtend zei Enthoven dat NIBC 'voorlopig prioriteit wil geven aan het werken in de nieuwe situatie, met de nieuwe aandeelhouders. Het veranderingsproces van 2005 heeft een behoorlijke impact gehad op de organisatie', zei Enthoven. 'Wij willen ons nu eerst richten op onze klanten en onze dienst. Waarna we te zijner tijd een beslissing over een beursgang zullen nemen.'

Het feit dat een andere middelgrote bank SNS Reaal steeds concretere plannen voor een beursgang zou hebben, heeft geen invloed op de beslissing, aldus Enthoven. 'Wij zijn een heel ander type bank.'

NIBC, die deze naam aannam sinds de overname door de groep-Flowers in december zijn beslag kreeg, meldde vanochtend een stijging van de baten in 2005 met 11 procent tot 514 miljoen euro. De nettowinst kwam met 185 miljoen slechts 1 procent hoger uit. Behalve de verandering van aandeelhouders die voor NIBC 'hoge transactiekosten' bracht, bleef de winst steken door een tegenvaller van 78 miljoen euro in België. Daar zorgde een inmiddels geliquideerde dochtervennootschap voor grote verliezen met opties.

De directie van NIBC, waartoe oud-topambtenaar van Financiën Kees van Dijkhuizen is toegetreden, wil geen voorspellingen doen over de resultaten voor het lopende jaar. De bank wil door groei en diversificatie de afhankelijkheid van rente-inkomsten verminderen. Die maakten in 2005 57 procent van de totale baten uit. Bij NIBC werken 665 mensen.