China verbiedt discriminatie van aids-patiënten

Met ingang van maart mogen mensen die met het aids-virus zijn besmet niet meer worden gediscrimineerd in China. Dat staat in wetgeving die de staatsraad, het kabinet, vorige maand heeft vastgesteld en waarvan de inhoud dit weekeinde is gepubliceerd. 'Geen werkgever of individu kan mensen die besmet zijn of hun familieleden discrimineren. Hun rechten om te trouwen, op werk, op medische zorg en onderwijs worden door de wet beschermd', aldus de verordening.

Die nieuwe wetgeving is ook bedoeld om de strijd tegen de aids-epidemie efficiënter te maken. Zo moeten regionale overheden gratis geneesmiddelen geven aan aids-patiënten op het platteland en armlastige patiënten in de steden, en moeten ze gratis behandeling en consultatie aanbieden aan zwangere vrouwen over het voorkomen dat baby's door hun moeder worden besmet.

Volgens landencoördinator Joel Rehnstrom van UNAIDS China, het VN-programma ter bestrijding van aids, duidt de regelgeving op 'goede vooruitgang'. Hij zei dat tegen het staatspersbureau Nieuw China. Maar aids-activist Hu Jia relativeerde volgens persbureau Reuters de betekenis. Hij zei dat de wetgeving niet veel verder gaat dan het samenvoegen van bestaande regels onder één kopje. 'Het probleem in China is niet het gebrek aan wetten, maar de toepassing ervan door de lokale regeringen' , aldus Hu.

Met de wetgeving versterken de Chinese leiders de indruk dat ze opener zijn over aids dan hun voorgangers. President Hu Jintao baarde in 2003 opzien met een bezoek aan aids-patiënten in Peking en door met hen handenschuddend op de foto te gaan.

Volgens onlangs gepubliceerde schattingen zijn in China (1,3 miljard inwoners) 650.000 mensen besmet met het aids-virus, van wie 75.000 de verschijnselen van aids in de eindfase vertonen. In 2003 werden die aantallen nog geschat op respectievelijk 840.000 en 84.000. Het grote publiek heeft niet of nauwelijks weet van aids, en kent het risico niet van besmetting met het aids-virus bijvoorbeeld door onveilig vrijen.