Cheney schiet jager neer

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney raakte gisteren in opspraak: een jachtongeluk, waarbij hij een andere jager neerschoot, werd 24 uur geheim gehouden.

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft dit weekeinde het Witte Huis in verlegenheid gebracht door tijdens de jacht per ongeluk een medejager neer te schieten. Het incident werd 24 uur uit het nieuws gehouden.

Het slachtoffer, een 78-jarige advocaat uit Austin, Harry Whittington, kreeg vijftig kogeltjes in kin, nek en borst. Hij werd eerst geholpen door artsen die de vice-president vergezelden. Later werd hij opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis in Corpus Christi, Texas, waar zijn toestand werd omschreven als stabiel.

Volgens de krant Corpus Christi Caller-Times, die gisteren als eerste over het ongeluk publiceerde, schoot Cheney op het slachtoffer toen de vice-president probeerde een zwerm kwartels te raken.

'Hij [Cheney] vindt het heel vervelend', zegt de dochter van het slachtoffer vandaag in The Dallas Morning News.

Amerikaanse media signaleren verontwaardigd dat het Witte Huis het incident, dat zaterdagmiddag rond half zes (Amerikaanse tijd) plaatsvond, een kleine 24 uur uit het nieuws hield. Pas nadat de krant uit Corpus Christi, die zijn bericht ontleende aan de eigenaar van de ranch waar het ongeluk plaatsvond, het bericht gistermiddag had gepubliceerd, bevestigde het Witte Huis het incident.

Cheney maakt een moelijke periode door in het Witte Huis. Nog vorige week werd hij door medewerkers van president George W. Bush openlijk opzij gezet. Nadat de vice-president dinsdag in een vraaggesprek op televisie zei dat de nationale veiligheid in gevaar zou komen als commissies uit het Congres vertrouwelijk werden geïnformeerd over het omstreden binnenlandse afluisterprogramma van de regering, besloot het Witte Huis woensdag precies zo'n briefing te houden.

Het is een voorbeeld uit een langere reeks. Deze werd ingeleid toen een van de beste relaties van de vader van president George W. Bush, Brent Scowcroft, Cheney vorig najaar openlijk aanviel. Sindsdien worden uit het Witte Huis ongunstige feiten over Cheney gelekt en heeft hij enkele gevoelige politieke nederlagen geleden.

Zo leidde hij het verzet tegen een verbod op wrede behandeling van terreurverdachten maar haalde hij eind vorig jaar bakzeil. Zijn stafchef en goede vriend Scooter Libby werd vorig najaar ontslagen nadat tegen hem vervolging werd ingesteld in een onderzoek naar het lekken van geheime CIA-gegevens. Vorige week werd bekend dat Libby in dit onderzoek heeft verklaard dat hij vaker vertrouwelijke gegevens van inlichtingendiensten aan journalisten gaf, en dat hij dit deed op verzoek van Cheney. Officieel heeft Cheney zich vaak gekeerd tegen het lekken van vertrouwelijke informatie, en daarbij opgeroepen lekkers hard te straffen.

Cheney, een liefhebber van de jacht en een overtuigd aanhanger van particulier wapenbezit, was met slachtoffer Harry Whittington en een niet geïdentificeerde derde jager op de ranch van de vermogende Texaanse familie Armstrong. Ze joegen op kwartels. Whittington is een bekende miljonair in Texas, en een overtuigde Republikein. Met de familie Armstrong, op wier ranch werd gejaagd, onderhoudt Cheney eveneens een hechte politieke band. Hij gaat jaarlijks eenmaal jagen op de ranch van de familie.

Het is de derde keer dat Cheney in het nieuws komt door een incident met de jacht. In 2003 protesteerden dierenactivisten toen de vice-president in een reservaat deelnam aan een fazantenjacht, waarbij de vogels in sleepnetten werden aangevoerd. En in 2004 werd bekend dat Cheney samen met het conservatieve lid van het Hooggerechtshof Antonin Scalia op eendenjacht ging in een periode dat het Hof moest oordelen over een geschil inzake de energiepolitiek van de regering Bush.

    • Tom-Jan Meeus