Campagne tegen 'Paradise Now'

Het Israëlisch consulaat in Los Angeles, individuele Israëliërs en Amerikaanse joden zijn een campagne begonnen tegen Paradise Now, de Palestijnse film van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad over een zelfmoordaanslag.

De film, kandidaat voor een Oscar in de categorie beste buitenlandse film, moet van de lijst worden geschrapt. Dat vinden de 4.313 ondertekenaars van een petitie, die is opgesteld door twee families van slachtoffers van aanslagen in Israël. 'Het belonen van de film legitimeert zelfmoordaanslagen', aldus Yossi Zur, vader van een 17-jarige zoon die in maart 2003 omkwam bij een aanslag, in een open brief op de internetsite van de petitie (www.petitiononline.com). Het Israëlisch consulaat in Los Angeles is alleen uit op het wijzigen van het land van oorsprong. De diplomaten maken bezwaar tegen het feit dat de film wordt omschreven als afkomstig uit 'Palestina' of de 'Palestijnse Autoriteit'. Palestina als soevereine staat bestaat niet en de Palestijnse Autoriteit heeft niets te maken met de productie van de film, die is gemaakt met Nederlands, Frans en Israëlisch geld.

Israël heeft achter de schermen aangedrongen op wijziging van het land van oorsprong. Of de Academy of Motion Picture Arts in Los Angeles bereid is de status van de inzending te wijzigen, is nog niet duidelijk. Het Israëlische dagblad Yedioth Ahronot berichtte gisteren dat 'Palestina' geschrapt zou worden, maar dat werd vandaag niet bevestigd in Jeruzalem.

Paradise Now: pagina 9

    • Oscar Garschagen