Blind heeft weer wat lucht na beladen wedstrijd

Los van de druk door tegenvallende prestaties, werden de trainers Danny Blind (Ajax) en Frans Adelaar (ADO Den Haag) gisteren ook geconfronteerd met een uiterst grimmige sfeer door het opnieuw oplaaiende voetbalsupportersgeweld. Het Zuiderpark-stadion in Den Haag was veranderd in een vesting. Ongeregeldheden zouden onmiddellijk door de aanwezige pelotons van de ME in de kiem worden gesmoord. De spelersbus van Ajax reed over een 'schoongeveegde', zwaar bewaakte snelweg naar de hofstad om elke vorm van represailles uit te sluiten.

Vanaf linksboven met de klok mee: de ME heeft zich zaterdagavond opgesteld voor het supportershome van Ajax bij de Arena in Amsterdam, waar fans in kleine groepen werden gefouilleerd; de spelersbus van Ajax verlaat Den Haag na de gewonnen uitwedstrijd tegen ADO; Michel Mols van ADO ontwijkt een tackle; ADO-fans houden een spandoek omhoog op de Aad Mansveldtribune in het Zuiderpark-stadion. Foto's WFA, ANP The Ajax players' bus leaves 12 February 2006 The Hague after the club's match against ADO Den Haag. Ajax fans were banned from the club's Dutch League match against ADO Den Haag after 70 hooligans went on a rampage with baseball bats late 10 February 2006 and early 11 February 2006. ANP PHOTO / REMCO SUIKER ANP

De politie had tal van veiligheidsmaatregelen genomen nadat het supportershome van ADO Den Haag vrijdagavond was bestormd door aanhangers van Ajax. Daarbij waren acht gewonden gevallen in de leeftijd van vijftien, zestien jaar. Een etmaal later gingen raddraaiers elkaar in beide steden te lijf. Op last van burgemeester Deetman mochten supporters van Ajax de wedstrijd niet bijwonen.

Topvoetbal met een noodverordening, het hoort er kennelijk bij. Dat geldt ook voor de kwetsende spreekkoren in het Zuiderpark, die vooral tegen joden waren gericht. De speaker in het stadion probeerde daar in een vroeg stadium een einde aan te maken, maar de teksten werden er alleen maar luider op. Pas in de slotfase van de wedstrijd volgde een ludieke maatregel. Toen overstemden de klanken van The Yellow Submarine van The Beatles uit de luidspeakers de veelal racistische uitingen.

Blind: 'De gebeurtenissen zijn beschamend en schandelijk. De genomen maatregelen waren vrij extreem. Maar je moet verder. Het is niet meetbaar wat dit alles voor invloed heeft gehad op de spelers. Ik verkeer niet in de positie om nu in te gaan op die spreekkoren.'

Adelaar: 'Er wordt weer meer aandacht besteed aan de randzaken dan het voetbal. Ik baal van dit soort toestanden. En ik heb begrip voor de maatregelen. Maar het heeft natuurlijk allemaal niets meer met voetbal te maken.'

Wel van belang was dat ADO Den Haag tegen Ajax de achtste nederlaag op rij leed. ADO moet vooralsnog een achterstand van zes punten goedmaken op Sparta om de nacompetitie te ontlopen. Dat gaat lukken volgens Adelaar. 'Ik roep dat al weken. We gaan steeds beter spelen, al valt dat uit de resultaten niet op te maken.'

De druk nam de afgelopen weken toe voor de oud-speler van FC Utrecht. Supporters eisten zijn vertrek. Maar Adelaar zit stevig in het zadel; zijn zaken worden behartigd door Rob Jansen. Officieel is de spelersmakelaar bij ADO 'slechts' adviseur van de raad van commissarissen, in werkelijkheid heeft hij veel macht bij de club.

Jansen is ook de zaakwaarnemer van Michael Mols die het Ajax gistermiddag in de eerste helft bijzonder lastig maakte. De voormalige spits van FC Utrecht en Glasgow Rangers tekende de gelijkmaker aan. De 35-jarige Mols speelt echter zelden een hele wedstrijd. De geboren Amsterdammer liep in 1999 tijdens de Champions-Leaguewedstrijd Bayern München-Glasgow Rangers een ernstige knieblessure op. Sindsdien is hij erg kwetsbaar. Gisteren viel hij in de 54ste minuut uit door een pijnlijke nek. Daarna moest ADO zich behelpen met Paulus Roiha, die eerder mislukte bij FC Utrecht, FC Zwolle en Cercle Brugge. Het op Mols afgestemde spel van de Haagse ploeg kwam toen niet meer uit de verf. Roiha, die een geweldige kans op de gelijkmaker miste in de slotfase, is in de winterstop samen met Said Bakkati (Heerenveen) en oud-Feyenoorder Cory Gibbs naar het Zuiderpark gekomen. ADO liet Tommie van der Leegte (Wolfsburg) en Jan-Paul Saeijs (Roda JC) echter vertrekken.

Dat kan de Haagse club duur komen te staan in de strijd om de degradatie. Adelaar verklaarde bovendien gisteravond op de tv-zender Talpa dat niet alle spelers in zijn selectie zich volledig inzetten. De sfeer binnen de spelersgroep zou volgens bronnen om het elftal verre van ideaal zijn. Afgelopen donderdag werd gezellig gekookt om de banden wat aan te halen. Mols: 'Er is niets aan de hand met de sfeer. Misschien is-ie juist wel té goed. Niet alle spelers durven elkaar de waarheid te vertellen. Velen komen bovendien het veld in om niet te verliezen, terwijl je de instelling moet hebben om te willen winnen.'

Een actie van Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar voorkwam dat de vrije val die ADO Den Haag maakt werd doorbroken. Blind heeft weer wat lucht, in tegenstelling tot zijn collega Adelaar. 'Als trainer moet je nu rustig blijven. De druk die van buitenaf wordt opgelegd dien je intern weg te nemen. Het is de kunst om energie te stoppen in positieve zaken', zei Adelaar.

ADO Den Haag 1 Ajax 2

Ruststand 1-1. 30. Grygera 0-1. 33. Mols 1-1. 55. Huntelaar 1-2. Schds: Luinge. Tsch: 8.000. Gele kaart: Bakkati, Stroeve (ADO), Rosenberg, Grygera (Ajax)

    • Erik Oudshoorn