'Bij EK wil ik niet alleen meespringen'

Hoogspringer Jan Peter Larsen (26) verbeterde dit weekeinde zijn record met zeven centimeter.

Regerend Nederlands kampioen hoogspringen Jan Peter Larsen heeft zich afgelopen weekeinde geplaatst voor de Europese kampioenschappen atletiek in Gothenburg. De 26-jarige atleet uit Zoetermeer sprong in het Duitse Otterberg de limiet van 2,25 meter en verbeterde zo zijn indoorrecord met zeven centimeter.

Hoe kwam je tot een nieuw persoonlijk record in Otterberg?

Jan Peter Larsen: 'De verbetering van mijn pr kwam toch wel onverwacht. In voorgaande wedstrijden had ik toch wat problemen met mijn techniek gehad, dus ik ging niet naar Otterberg met het idee hoger te springen dan ik ooit had gedaan. Aan de andere kant heb ik dit seizoen naar echte vorm toegewerkt. Het was wel de bedoeling te pieken in deze periode. De wedstrijd in Otterberg is een pure hoogspringwedstrijd, zonder andere vormen van atletiek. Met honderden toeschouwers en harde muziek werd ik er blijkbaar flink gestimuleerd. Ook was het toernooi bezet met goede atleten, want de Duitse winnaar sprong uiteindelijk 2.28 meter.'

Hoe ziet nu je programma eruit tot de EK in Göteborg?

'Ik had erop gerekend dat ik de limiet voor de EK outdoor zou springen, maar niet nu al. Dit betekent dat ik in alle rust naar die wedstrijd kan werken. Ik hoef mijn voorbereiding niet meer af te stellen op een limiet die ik nog moet springen. Als het indoorseizoen achter de rug is, kies ik ook outdoor de voor mij geschikte wedstrijden uit. Dat betekent toernooien met goede tegenstand en sfeer, net als in Otterberg. Bij het EK ben ik niet van plan alleen mee te springen. Ik wil de finale halen en zo ver mogelijk komen.'

Wat zijn je verwachtingen voor de Nederlandse kampioenschappen?

'Ik heb een titel te verdedigen en dat vind ik zeker belangrijk. Ik zou een Nederlands record erg mooi vinden, maar dat hoeft niet dit jaar. In 1979 werd dat record gevestigd door Ruud Wielaart en later overgenomen door Wilbert Pennings, die 2 meter 30 sprong. Records op zich zijn geen doelen, goede klasseringen zijn belangrijker. Maar als zich een mogelijkheid voordoet, zal ik niet nalaten in de boeken proberen te komen.'