'Bank discrimineert nog met hypotheek'

Minister Zalm (Financiën, VVD) wil dat banken snel ophouden met het discrimineren van mensen bij het verstrekken van hypotheken. Het komt volgens de minister nog te vaak voor dat mensen om hun achternaam of postcode geen hypotheek kunnen krijgen. Allochtonen en mensen uit achterstandswijken zijn hiervan vaak het slachtoffer.

Banken hadden twee jaar geleden al beterschap beloofd, maar volgens Zalm is er nog te weinig gebeurd. 'Er moet nu echt iets gebeuren', zei Zalm. Als de discriminatie niet voor 1 juli dit jaar verdwijnt, zal het kabinet vervolgens wettelijke maatregelen nemen om de postcodediscriminatie bij hypotheken tegen te gaan.

Zalm deed zijn uitspraken zaterdagmiddag na afloop van een werkbezoek aan de Haagse wijk Laak. Daar sprak hij samen met zijn collega Dekker (VROM, VVD) en lokale politici met makelaars.

De Commissie Gelijke Behandeling heeft momenteel een onderzoek lopen naar red-lining (postcodediscriminatie). De CGB onderzoekt of er sprake is van dergelijke discriminatie door financiële instellingen. Het onderzoek zal dit voorjaar worden gepubliceerd. Jaarlijks krijgt de CGB zo'n drie klachten binnen over red-lining.

Directeur Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken was verrast over de opmerkingen. 'Maar als we de gedragscode helderder kunnen maken door de tekst aan te passen zullen we dat doen, want red-lining kan niet.'