ADO-supporters zinnen op wraak

Ajax-fans overvielen vrijdagavond het supportershome van ADO in Den Haag. De Amsterdammers kunnen nog steeds rekenen op een wraakactie.

Groen-gele mutsen, dikke sjaals, handschoenen. Dennis en Michael (allebei 20) zien eruit alsof ze gaan schaatsen. Maar ze staan te wachten op een kans om te vechten, om wraak te nemen. Vrijdagavond gooide een groep van zo'n zeventig Ajax-supporters een rookbom in het supportershome van ADO. Daarna drongen ze naar binnen met messen en een honkbalknuppel. Acht ADO-supporters raakten gewond. Dennis en Michael vinden nu dat alle Ajax-supporters dood moeten.

Ze staan bij het Zuiderpark-stadion van ADO in Den Haag, zondagmiddag. De wedstrijd ADO-Ajax is begonnen. Een paar uur eerder is de spelersbus van Ajax aangekomen, begeleid door politie op motoren en in gepantserde wagens. Erboven vloog een helikopter. Maar er zijn nergens Ajax-supporters. Burgemeester Deetman van Den Haag heeft ze verboden om in Den Haag te komen. Hij heeft na de aanval van vrijdagavond op het supportershome van ADO een noodverordening ingesteld. En het is de politie gelukt om ze tegen te houden. Het Zuiderpark ziet er zondag uit als oorlogsgebied. Overal is politie. Op de stations in Den Haag: politie. Op de viaducten over de wegen naar Den Haag: politie.

Dennis en Michael balen ervan. Ze balen nog meer als de wedstrijd is afgelopen (2-1 voor Ajax) en alle ADO-supporters gewoon naar huis gaan. Hebben ze plannen om naar Amsterdam te gaan en daar op zoek te gaan naar Ajax-supporters? Ze halen hun schouders op. Beter om het later te doen, over een week of zo, zeggen ze. Nu is er in Amsterdam ook te veel politie. 'We komen er toch niet bij', zegt Michael.

In Amsterdam gold dit weekend ook een noodverordening. Burgemeester Cohen verbood ADO-supporters om van zaterdagavond 18.00 uur tot maandagochtend in Amsterdam te komen. Door diezelfde noodverordening lukte het de politie zaterdagavond al om de Ajax-supporters die zich zaterdagavond bij hun supportershome bij de ArenA hadden verzameld te dwingen om weg te gaan en hun auto's achter te laten. De Ajax-supporters kregen hun auto's pas zondag terug, nadat die grondig en langdurig door de politie waren geïnspecteerd.

Een politiewoordvoerder zei later dat er bij een inspectie van het supportershome van Ajax zaterdagavond tientallen wapens werden aangetroffen, en verder nog zwaar vuurwerk, een ploertendoder en een grote partij harddrugs. Alles is in beslag genomen. Na de aanval van vrijdagavond op het supportershome van ADO arresteerde de politie op de wegen richting Amsterdam ook tien supporters van Ajax. Ze zouden tot de 'harde kern' behoren.

Politie Haaglanden onderzoekt nu wie verantwoordelijk is voor de aanval op het supportershome van ADO. Er wordt overlegd met het bestuur van ADO en met de gemeente Den Haag hoe kan worden voorkomen dat ADO-supporters ook na dit weekend naar Amsterdam gaan om verhaal te halen bij de Ajax-supporters. Burgemeester Deetman van Den Haag zei zaterdagochtend op een persconferentie dat de politie voor dit weekend geen aanwijzingen had dat de Ajax-supporters een aanval zou gaan uitvoeren. 'Het was een bliksemactie', zei hij. 'De Ajax-fans overvielen acht nietsvermoedende ADO-fans in hun supportershome. Die mensen hebben dekking moeten zoeken voor hun leven.'

John Jaakke, de voorzitter van Ajax, zei dat de aanval niets met voetbal te maken had. 'In het stadion hebben we de zaken aardig op orde. Daar is het goeddeels verdwenen. Tegen dit soort van tevoren bedachte acties van een stel gekken kan de club weinig uitrichten.'

Dennis en Michael zeggen dat ze het jammer vinden dat ze er vrijdagavond niet bij waren. Maar ze verheugen zich op wat nog komen gaat. Deze 'laffe jodenactie' zal niet ongestraft blijven. Ajax-fans worden 'joden' genoemd.

Hebben ze nog een mening over de maatregelen die de burgemeesters genomen heeft? Maar de jongens geven geen antwoord. Ze steken een joint op en lopen weg.

ADO-Ajax: pagina 15

    • Jannetje Koelewijn