Waterkwaliteit Schiphol beter

Het vervuilde water in de sloten van de luchthaven Schiphol is de afgelopen dagen schoner geworden. Dit meldt het hoogheemraadschap van Rijnland.

De kwaliteit van het water is gestegen als gevolg van een omvangrijke schoonmaakoperatie van Schiphol. 'Bij de meeste meetpunten is het zuurstofgehalte ruim boven de kritische waarde van drie milligram per liter gestegen', aldus het hoogheemraadschap. De waterbeheerders hadden de luchthaven gedreigd een dwangsom van 300.000 euro per dag op te leggen, indien het water niet vanaf gistermiddag aan de minimale kwaliteitsnorm zou voldoen. Nu dit wel het geval is, kan het water uit de sloten van Schiphol zonder risico worden uitgeslagen op de Ringvaart van de Haarlemmeermeerpolder.

Het water op Schiphol was vervuild met resten van ethyleenglycol en kaliumacetaat. Dat zijn chemische middelen die de luchthaven de afgelopen weken heeft gebruikt om vleugels van vliegtuigen ijsvrij te houden en om de gladheid op start- en landingsbanen te bestrijden. Als gevolg van langdurige droogtein januari waren deze stoffen niet verdund tijdens het geleidelijk wegspoelen van regenwater, maar hadden zich in concentraties opgehoopt in sloten en riolen. Tijdens het afbreken onttrekken deze stoffen zuurstof aan hun omgeving. Daardoor was er geen volgens het hoogheemraadschap 'geen leven' meer in de sloten. In sommige sloten was de gemeten hoeveelheid zuurstof nul.

De luchthaven Schiphol heeft de afgelopen week verontreinigd water uit het riool verwijderd alsmede de sloten van extra zuurstof voorzien. De schoonmaakoperatie kost Schiphol naar eigen zeggen ongeveer een half miljard euro. Het hoogheemraadschap van Rijnland kondigt nu aan elk kwartier metingen te verrichten op momenten dat er water van het Schipholterrein wordt afgevoerd via de gemalen. 'Als blijkt dat de norm niet wordt gehaald, dan int Rijnland de dwangsom', aldus het hoogheemraadschap. De dwangsom kan oplopen tot maximaal 1,8 miljoen euro.