Vechtsport

Ooit heeft deze sierlijke Franse vechtsport ook ons land aangedaan, maar na een hoopvolle start vonden er de in ons vechtsportwereldje gebruikelijke afsplitsingen plaats. Waardoor het savate geruisloos weer uit de sportscholen verdween. Niet in België, waar savate drieduizend geregistreerde beoefenaren en zestig clubs telt. In het prachtige sportcomplex van het aan de Franse grens gelegen Tournai is een zaal vrijgemaakt voor een van de drie wekelijkse trainingsavonden. Door een scheidingswand klinkt opzwepende Afrikaanse muziek van de cursus zwangerschapsgymnastiek. Savate, of'Boxe Française', is in de achttiende eeuw ontstaan uit een mix van het Parijse straatvechten en het Engelse boksen. De sport was destijds zeer populair maar belandde op een tragisch dieptepunt na de Eerste Wereldoorlog: veel van de bekende beroepsvechters en trainers waren gesneuveld. Met de komst van de veelal oosterse full contact vechtsporten maakte het savate weer opgang en wordt nu wereldwijd en vooral in de voormalige Franse koloniën beoefent. Het doet aan het Thaise boksen denken, maar dan oneindig veel sierlijker. Met schijnbewegingen en op ballet gelijkende aanvals- en verdedigingshoudingen. Groot en klein, vader en zoon, jongens en meisjes, ze werken zich onder leiding van een enthousiaste leraar in het zweet. Plezier staat voorop, winnen is niet noodzakelijk. In het Belgische Tournai hangt een ronduit plezierige sfeer die je in de vaderlandse vechtsportscholen nog zelden tegenkomt.

Savate, of Boxe Française, vechtsport in het Belgische Tournai 12/12/2005 Foto Freddy Rikken Savate Doornik Rikken, Freddy

Foto en tekst Freddy Rikken

    • Freddy Rikken