Torino

Vorig jaar lag Ireen Wüst in de knoop met zichzelf. De druk die ze zichzelf oplegde, werkte verlammend. Ze had nood aan een doordenker. Dat moet je een schaatsveteraan als Henk Gemser geen twee keer vragen. Henk zei: 'Meisje, de wereld houdt op aan de rand van je schoenen.'

Rake klap.

Het 19-jarige schaatstalent is nu vol verwachting in Turijn. Naar eigen zeggen wacht ze de 3.000 meter af zonder druk van buitenaf. Ze was bij aankomst in Italië zo sereen dat ze eerst nog een dekbed ging kopen, want de nachten in Turijn kunnen koud zijn voor een wicht uit Goirle. Eerst gauw een dekbed halen: het klinkt als een echo uit het wazige hoofd van een haptonoom. Hoe zit het eigenlijk met het behang in het olympisch dorp? Ik denk dat Ireen graag bloemetjes op de muur ziet. Altijd beter dan zwarte sneeuw.

Dat voetbal verworden is tot meer randverschijnsel dan sport zal niemand nog ontkennen. De vrije val van Danny Blind is niet meer te stuiten. Niet omdat Ajax zo wanstaltig voor de dag komt, nee, omdat Danny wordt afgerekend op zijn norse grimassen. Zijn kop is te arrogant voor Ajax, zegt men. Randverschijnsel dus. Ook nog een met dubbele bodem: wie heeft zijn hoofd dan wel voor het uitkiezen? Zelfs Jan Peter niet, en die mag lekker blijven zitten in het Torentje.

De Olympische Winterspelen zijn een groot randverschijnsel. Het ging de voorbije dagen over dekbedden, over strips, over geheimzinnige buizen en dunne ijzers, over de Marchesi-schoenen van Wennemars, over Laura Bush, en natuurlijk over het Holland Heineken House. Dat al schuimend de pretentie van ijs en vuur heeft aangenomen. Terug naar de oertijd. Met dank aan Yvonne van Gennip, Leo Visser, Kees Verkerk en Ard Schenk, die op 16 februari zullen optreden als obers. Obers! Over afbladdering van heroïek gesproken.

Te aandoenlijk voor woorden was de eerste gang van Jacques Rogge naar het olympisch dorp. De IOC-voorzitter wou hoogstpersoonlijk de bedden van de atleten controleren. Hij ging mooi liggen voor de camera's. Rogge had op zijn inspectietocht Juan Antonio Samaranch meegenomen. Een beetje dom. De aristocraat, Juan Antonio, heeft nooit anders dan in suites geslapen. Hij kan zich niet herinneren dat hij in zijn kinderjaren water van de kraan heeft gedronken. Zelfs in zijn vruchtbare leven heeft hij zich niet één keer ge-out als matrasdeskundige. Kortom, de interesse van het IOC voor de bedstee van atleten was sentimentele tralala.

Alweer randverschijnsel.

Omdat het in Turijn toch niet echt over sport gaat, kon Erica Terpstra het aanbod voor een interview in het weekblad Privé niet weigeren. De voorzitter van NOC*NSF ging ver in de striptease. Ze hield het niet op millimetergeneuzel over ijzers. Erica: 'Mijn eerste verliefdheid was in Italië. Het was tijdens de Olympische Spelen in Rome. Hij deed aan waterpolo, wat was ik verliefd. Het is niks geworden, binnen een jaar was het over.'

De liefste bobo ooit laat in het spraakmakende interview weten dat ze een echt mannenmens is. 'Ik houd van mannen, vind ze buitengewoon interessant en aantrekkelijk.' Kennelijk heeft Erica Terpstra er veel voor over om het sprookje alsnog waar te maken. Ze volgt sinds kort een dieet. 'Hoeveel er af moet? Dat ga ik niet zeggen. In ieder geval heel veel, maar het gaat wel van de grote hoop.'

Olympische Winterspelen?

Dieetspelen!

Tijdens de openingsceremonie mocht Jan Bos voor Nederland de vlag dragen. Op zich een terechte keuze: mooie jongen, elegant van tred, beleefd in de omgang. De eer is hem van harte gegund. Maar NOC*NSF had beter moeten weten. Vier jaar geleden, in Salt Lake City, wou geen hond de Nederlandse vlag dragen. Te koud, te lastig, spierbedreigend. Rintje Ritsma peinsde er niet over. Na lang wikken en wegen werd een beroep gedaan op snowboardster Nicolien Sauerbreij. Ze deed het. Voor de gemiddelde Nederlander is snowboarden al even olympisch als koekhappen. Nicolien bracht het offer voor de natie.

Het ging haar de laatste tijd niet zo goed. De snowboardster had last van rugklachten. Ook mentaal zat ze in een wak. Even vreesde ze zelfs voor een rolstoel op haar dertigste. Een chef de mission die niet alleen de dikte van de ijzers in zijn hoofd heeft, helpt zo'n meisje. Nicolien had gisteren vlaggendraagster moeten zijn. Al was het maar voor bewezen diensten. En ter ere van de olympische gedachte dat snowboarden, rodelen en langlaufen ook sporten zijn.

    • Hugo Camps