'Toeval charme shorttrack'

Shorttracker Niels Kerstholt (22) denkt in termen van het hoogst haalbare. Hij wil de beste in zijn sport worden en daarna eventueel premier van Nederland. 'Ik wil altijd meer en meer.'

Niels Kerstholt shorttracken, schaatsers shorttrackers FOTO: KNSB
Niels Kerstholt shorttracken, schaatsers shorttrackers FOTO: KNSB KNSB

Henk Stouwdam

De grenzeloze ambities van Niels Kerstholt lopen nog niet parallel met zijn prestaties als shorttracker. Een kwestie van tijd, beweert de 22-jarige student commerciële economie uit Utrecht, die in Turijn zijn debuut maakt bij de Winterspelen, maar aan wie de olympische gedachte niet besteed is. 'Ik wil mijn loopbaan niet afsluiten als een onbekende deelnemer aan grote wedstrijden; ik wil de grote jongens er allemaal afrijden.'

Grote woorden van een kleine man, die als sportman alles nog moet bewijzen. Maar dat zelfbewustzijn is wel exemplarisch voor de eerzucht van Kerstholt. Hij is wat je noemt 'een baasje'. Ook buiten de schaatsbaan, want wie heeft het lef in het boekje met biografieën van de Nederlandse olympische teamleden te laten opnemen dat hij rijk wil worden, de Mount Everest hoopt te beklimmen en allerminst uitsluit dat hij ooit minister-president van Nederland wordt.

Dat lijkt op een grap? Niets is minder waar. Kerstholt: 'Toen voor het 'smoelenboek' naar mijn ambities werd gevraagd, heb ik bewust iets buiten de sport genoemd, omdat de anderen dat juist niet doen. Bovendien, ik wórd rijk, geen twijfel mogelijk. En de Mount Everest beklimmen is zeer aannemelijk, omdat mijn moeder aan bergbeklimmen doet en ik in dat wereldje veel mensen ken. Zelf loop ik van jongs af aan als een berggeitje door de bergen. Ik heb al veel van die klimkampen achter de rug, maar nooit hoger dan 4.000 meter.'

En het premierschap? Is dat ook serieus bedoeld? 'Ik zeg niet dát ik het word, maar ik sluit het evenmin uit.Ik doe niet voor niets aan topsport; ik wil altijd meer en meer en steeds hoger en hoger.'

Er is echter één probleem om in de voetsporen van Jan-Peter Balkenende te kunnen treden: Kerstholt is lid van D66, vrijwel zeker een partij die te klein blijft om de minister-president te mogen leveren.

De recente crisis bij D66 (het opstappen van Dittrich na het Kamerdebat over wel of niet Nederlandse troepen sturen naar Uruzgan, red) schreeuwt om commentaar van de niet om meningen verlegen zittende Kerstholt. Maar dan wordt hij plotseling diplomatiek. 'D66 heeft de laatste tijd een beetje vaag en niet consequent gehandeld, dat is het probleem. Maar het betekent niet dat de ideeën en idealen van de partij slecht zijn. Nee, ik heb geen moment overwogen mijn lidmaatschap op te zeggen, dat doen al zo veel mensen. Ik wil voorkomen dat de partij leegloopt.'

Mooi die politiek, zegt Kerstholt, maar hij vindt de zakenwereld spannender en acht de kans groter dat hij 'een carrièremannetje' wordt. 'Daar ben ik meer een type voor, heb ik tijdens een baantje bij een bank gemerkt. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om in aandelen te handelen. Maar ik denk dat ik uiteindelijk iets met grote overnames ga doen, althans, die kant zou ik graag opgaan.'

Tegen zo veel eerzucht steekt zijn keus voor een kleine sport als shorttrack schril af. Niet in de beleving van Kerstholt. 'Ik wil dat veranderen; shorttrack moet in Nederland geen onbekende sport blijven. Elke keer als je beter presteert, verbeteren de faciliteiten, waarna je weer verder kunt werken. Op die manier vergroot ik mijn kansen voor de toekomst en kan ik op den duur tot de top doordringen. Nu ben ik nog geen wereldtopper. Maar dat is een situatie waar ik me niet bij neerleg.'

Wat komt Kerstholt dan tekort? 'Ervaring', zegt de Utrechter, die zich op zijn favoriete 1.000 meter mondiaal tussen de twaalfde in twintigste plaats indeelt.'Een voorbeeld: bij de Europese kampioenschappen liet ik me door de titelverdediger opzijzetten. Ik eiste mijn plek niet op, terwijl ik dat wel had moeten doen. Dat gebeurt me niet weer. De volgende keer ram ik hem van de baan. Dan zeg ik: 'Dit is mijn plek, oprotten jij'.'

Krijgshaftige taal, waarvan het de vraag is of Kerstholt die kan waarmaken. Shorttrack is in de bochten voortdurend een gevecht tegen de G-kracht en hij heeft de techniek om die te weerstaan nog niet volledig onder de knie. Kerstholt: 'Je moet zo krap mogelijk een bocht nemen om tegenstanders te kunnen inhalen. Maar het opvangen van de G-krachten vergt veel kracht. Dat gaat steeds beter, maar ik moet nóg schuiner, nóg dichter bij het ijs komen. Ik denk dat ik nog een paar jaar nodig heb voor de ideale houding.'

Maar wie technisch volmaakt rijdt, heeft in shorttrack geen garantie op succes. Door de vele valpartijen speelt toeval een grote rol. Kerstholt: 'Niet de snelste wint altijd, maar degene die op het juiste moment op de juiste plek zit.'

www.nrc.nl/torino: Olympische weblog Guus van Holland

    • Henk Stouwdam