Televisie Voorkeur

actualiteiten

In Vals plat vanmiddag onder anderen de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen die de bedenker is van een internationaal project, waarin de kip een centrale rol vervult. Op diverse plaatsen in de wereld exposeert hij zijn kunstwerken: de ideale multiculturele kip, die dankzij voortdurend kruisen tot wel acht nationaliteiten in zich vertegenwoordigt. Deze bastaardkip is volgens Vanmechelen hét antwoord op de dreigende vogelgriep. Ned.3, 16.25-16.50u.

Buitenhof. Onder anderen een gesprek met staatssecretaris Pieter van Geel over kernenergie en het langer openhouden van de kerncentrale in Borssele. Het taboe op kernenergie lijkt verdwenen. Ned.3, 12.05-13.05u.

Netwerk. Reportage over het voortijdig schoolverlaten. Jarenlang beleid om de jongeren op school te houden lijkt weinig effect te hebben gehad. Nu worden er door onderwijssociologen soms radicale oplossingen aangedragen. Ze houden een pleidooi voor de terugkeer van de jongens/meisjesschool. Ook beelden uit Engeland, waar scholieren zelfs worden beloond als ze niet spijbelen en hun school afmaken. Ned.1, 20.30-21.05u.

documentaire

Panorama: De oligarchen. Slot van van het tweeluik over het postcommunistische Rusland waar rijk geworden zakenmensen zich met de politiek gingen bemoeien. Poetin floot ze terug. Een portret van de opkomst en ondergang van deze oligarchen. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

Andere tijden: Genocide in Armenië. Een poging om de waarheid over de genocide in Armenië in 1915 te achterhalen en waarom deze kwestie na ruim negentig jaar nog zo gevoelig ligt. Zijn er in 1915 een miljoen Armeniërs afgeslacht door de Turken, of is dat een sterk overdreven getal en was er sprake van een oorlogssituatie waarin slachtoffers onvermijdelijk waren? Kort geleden kwam er nog een proces op gang tegen de schrijver Orhan Pamuk omdat hij zich kritisch uitgelaten had over deze episode in de Turkse geschiedenis. Ned.3, 20.45-21.20u.

Tegenlicht: Drie kameraden. Eerste aflevering van een tweeluik over drie Tsjetsjeense vrienden Ramzan, Roeslan en Islam die van de ene op de andere dag tanks door de straten zagen rijden en met bommen en dood werden geconfronteerd. Eén van de drie, Ramzan, die als cameraman werkt, legt hun leven en de onbegrijpelijkheid van de oorlog vast. Regisseur Masja Novikova praat met de weduwe van Roeslan, Aminat, die nu met hun twaalfjarige zoontje in Ingoetsjetië woont. Ned.3, 21.20-22.20u.

Michael Palin in de Himalaya. Vijfde aflevering van een 6-delige reisreportageserie waarin Michael Palin van west naar oost door de hoogste bergketen ter wereld, de Himalaya trekt. Vanavond is Michael in de afgelegen en afgesloten bergstaat Bhutan en wordt uitgenodigd door de koninklijke familie voor een spectaculair boeddhistisch festival. België 2 (Canvas), 21.45-22.45u.

praatprogramma

Woestijnruiters. Gesprekken met VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen, presentatrice Hanneke Groenteman en de cabaretier Theo Maassen. Ned.3, 22.30-23.20u.

Kunst

De besprekers. Maartje Somers, Nausicaa Marbe en gastbespreker Henk Hofstede van The Nits (treedt op met Leonard Cohen-songs) bespreken onder leiding van Jan Eilander de theatervoorstelling One Flew Over The Cuckoo's Nest , geregisseerd door Hans Croiset, de expositie De Verleiding in het Museum voor Communicatie en de film Brokeback Mountain van Ang Lee. Henk Hofstede zingt ook nog een lied van Leonard Cohen. Ned.3, 23.20-0.15u.

drama & Muziek

Vrije Geluiden. Gast is de Nederlandse sopraan Johannette Zomer. Deze voormalig macrobiologisch analiste groeide uit tot één van de meest gewaardeerde en gevraagde zangeressen. Zij treedt op samen met Fred Jacobs op de theorbe (langhalsluit). Ned.3, 11.00-12.00u.

The virgin queen. Slot van een 4-delige Engelse historische serie over het leven van koningin Elizabeth I. Met Anne-Marie Duff, Joanne Whalley en Stanley Townsend. Het is 1596, en sinds de dood van Robert Dudley is zijn stiefzoon de graaf van Essex de favoriet van Elizabeth geworden. Ze laat zich door hem overhalen tot een onnodige oorlog. BBC1, 22.00-23.00u.

sport

Close-up: Het geheim van Olympia. Herhaling uit 2004 over de Spelen in de antieke oudheid. Meer dan 3000 jaar geleden werden er in Griekenland al Olympische spelen gehouden. Pas rond 1870 werden sporen teruggevonden van het antieke Olympia. Ned.1, 19.00-20.00u.

De Wedstrijden. Samenvattingen uit de eredivisie voetbal met onder meer ADO Den Haag tegen Ajax; FC Utrecht tegen NEC; RBC Roosendaal tegen FC Groningen en NAC Breda tegen Feyenoord. Talpa, 19.00-20.35u.