Televisie Film van de dag

The Great Race. Vlak voordat de remake van The Pink Panter(met Peter Sellers als stuntelende inspecteur Clouseau) in de bioscopen komt, is het misschien aardig om eens te kijken hoe de bedenker/regisseur van een aantal Pink Panter-films zich in een andere film bedreven toont in het ensceneren van slapstick. Deze vorm van anarchistische komedie stamt uit de zwijgende filmperiode en is het bekendst geworden met taarten-gooi-scènes. Buster Keaton en Charlie Chaplin wisten wel raad met deze fysieke vorm van komedie. Blake Edwards droeg The Great Race op aan Laurel & Hardy en schroomt niet flink wat taarten door de lucht te laten vliegen. In de film racen The Great Leslie (Tony Curtis, als held in smetteloos wit gekleed) en professor Fate (Jack Lemmon, in boevenzwart) van New York naar Parijs. Waar ze maar kunnen, saboteren ze elkaar. Of dat leuk is?

(Blake Edwards, 1965, VS), BBC2, 15.35-18.05u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg