Televisie Film van de dag

Iris. De Engelse schrijfster Iris Murdoch keek op het eind van haar leven het liefst naar de Teletubbies. Ze leed aan de ziekte van Alzheimer. Deze schrijnende biopic is gebaseerd op de memoires van haar man, de schrijver John Bayley, die Murdoch tijdens haar aftakeling verzorgde. Over de film van Richard Eyre zei Bayley in een interview dat hij tijdens het kijken meer gehuild had dan toen hij het meemaakte. Bayley wordt gespeeld door Jim Broadbent, die voor zijn rol een Oscar won. Murdoch is, minstens even goed, Judi Dench. De film bevat veel flashbacks over het begin van hun relatie. De jonge Murdoch wordt gespeeld door Kate Winslet, en wat is de schrijfster dan krachtig en intelligent en levend. Wie weet had ze toen ook wel van de Teletubbies genoten. Murdoch had een opstandiger persoonlijkheid dan de film die nu over haar gemaakt is.

(Richard Eyre, 2001, GB/VS) Ned.3, 22.35-0.05u.

Bianca Stigter

    • Bianca Stigter