Senaat Roemenië wijst anticorruptiewet af

In Roemenië heeft de Senaat een anticorruptiewet afgewezen, die het mogelijk moest maken politici te vervolgen wegens corruptie. De afwijzing heeft zowel in de Roemeense regering als in Brussel tot ongerustheid geleid.

De wet die door de Senaat werd afgewezen, machtigde een speciale anticorruptiegroep onderzoek in te stellen naar van corruptie verdachte politici. De groep heeft de laatste tijd herhaaldelijk politici van wangedrag beschuldigd, zoals de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, Adrian Nastase, en vice-premier George Copos.

President Basescu heeft nu twintig dagen om het wetsvoorstel eventueel opnieuw aan de Senaat voor te leggen. De Roemeense minister van Justitie, Monica Macovei, bestempelde de afwijzing als 'catastrofaal'. Over drie maanden wordt in Brussel een rapport over de voortgang van hervormingen in Roemenië verwacht dat cruciaal zal zijn voor de vraag of het land op 1 januari 2007 tot de EU kan toetreden. Het corruptieprobleem is een van de belangrijkste hindernissen voor de toetreding.

De woordvoerder van de Eurocommissaris voor uitbreiding, Olli Rehn, zei dat Brussel het gevolg van de stemming in de Senaat analyseert. (AFP)