Sejdiu wordt president Kosovo

Het parlement van Kosovo heeft gisteren de 54-jarige historicus en jurist Fatmir Sejdiu gekozen tot president van Kosovo, als opvolger van de vorige maand overleden Ibrahim Rugova. Sejdiu heeft gezegd dat een snelle onafhankelijkheid van Kosovo zijn eerste doel wordt.

Sejdiu was tot nu toe secretaris-generaal van de regerende Democratische Liga van Kosovo, de partij die door Rugova is opgericht. Hij staat bekend als gematigd en terughoudend en als een man zonder duidelijke vijanden. Het parlement stemde met tachtig stemmen voor en twaalf tegen.

Sejdiu zal ook de Kosovaarse onderhandelingsdelegatie leiden die op 20 februari onder auspiciën van VN-gezant Martti Ahtisaari voor het eerst direct gaat praten met Servië over de staatkundige toekomst van Kosovo. Tot zijn dood leidde Rugova de delegatie, en het was bij voorbaat niet zeker of Sejdiu hem ook in die hoedanigheid zou opvolgen. Sejdiu riep gisteren na zijn verkiezing de Servischeminderheid in Kosovo op zich bij de Albanezen aan te sluiten voor de vorming van een multi-etnische samenleving.

In hun reacties op de verkiezing van Sejdiu riepen de EU en de VN hem op in de voetsporen van de pacifist Rugova te treden. Olli Rehn, Eurocommissaris voor uitbreiding, zei te hopen dat de principes die Rugova hanteerde, die van de vreedzame oplossing van de problemen van Kosovo, door de nieuwe president zullen worden gerespecteerd. De VN-bestuurder van Kosovo, Sören Jessen-Petersen, riep Sejdiu op 'de stabiliteit te handhaven die nodig is om een oplossing voor het probleem van de status van Kosovo te vinden.'