Oscarkoorts

Naakt of juist zeer bedekt - de Oscars bepalen nu al de sterrenmode, ziet Paul Steenhuis

BEDEKT: Mode-ontwerper Marc Jacobs toonde eigenzinnig veel bedekte, verhullende kleding tijdens de New York Fashion Week The fall 2006 collection of Marc Jacobs is presented during Fashion Week, Monday, Feb. 6, 2006, in New York. (AP Photo/Kathy Willens)
BEDEKT: Mode-ontwerper Marc Jacobs toonde eigenzinnig veel bedekte, verhullende kleding tijdens de New York Fashion Week The fall 2006 collection of Marc Jacobs is presented during Fashion Week, Monday, Feb. 6, 2006, in New York. (AP Photo/Kathy Willens) Associated Press

De koorts over de Oscar-uitreikingen loopt op in de VS: dat was deze week op tenminste twee fronten te merken. Begin maart wordende belangrijkste filmprijzen ter wereld uitgereikt in Hollywood. Op gebied van mode en populaire cultuuris het het hoogtepunt van het jaar. Het kwaliteits-showbizzblad Vanity Fairbrengt jaarlijks een speciaal Hollywoodnummer uit rond de Oscar-uitreiking, mede als opmaat voor de druk bezochte Vanity Fair Oscar-party in Hollywood. Sterren worden voor dat nummer steevast door topfotografe Annie Leibovitz geportretteerd. Mode-ontwerper Tom Ford had zich tegen de hoofdredacteur van het blad laten ontvallen dat hij de foto's saai vond; heb jij dan een beter idee, vroeg de hoofdredacteur volgens de Britse krant The Independent. Hij stelde voor upcoming filmsterren Scarlett Johannson en Keira Knightely en een derde ster naakt op de cover te zetten. Zo geschiedde, maar de derde ster, Rachel McAdams, durfde niet uit de kleren. Toen werd gevraagd of Tom (al 20 jaar met dezelfde vriend) bij de twee naakte sterren wilde gaan zitten voor de foto.Ook de New York Fashion Week, afgelopen week, stond in het teken van de Oscars; de meeste ontwerpers toonden hun jurken in de hoop dat beroemdheden ze tijdens de Oscar-uitreiking gaan dragen, aldus modejournaliste Suzy Menkes in de International Herald Tribune.

    • Paul Steenhuis