Opvatting over seksualiteit is eenzijdig materialistisch 2

Met zowel persoonlijke als beroepsmatige belangstelling las ik het interview met Renate Dorrestein. Maar anders dan Dorrestein suggereert, ontbreekt het in Nederland echt niet aan voorlichting over de overgang.

Waarom doet Renate Dorrestein het voorkomen alsof de fase van de menopauze onder het tapijt wordt geschoven en de verschijnselen van de overgang geheim blijven? Mogelijk alleen omdat het kunstmatig instandhouden van een taboe haar commercieel goed uitkomt? Het moet haar toch bekend zijn dat er in vrijwel elk tijdschrift advertenties staan van middeltjes tegen overgangsverschijnselen als opvliegers of slecht slapen? Wie niet voor hormonen wil kiezen, heeft een ruime keuze uit de schappen van iedere drogist of reformwinkel. Deze middelen zijn zichtbaar aanwezig, ze worden echt niet onder de toonbank verkocht. Hoezo geheim?

Ziekenhuizen organiseren geregeld voorlichtingsavonden over de overgang, waarbij de door Dorrestein als ‘dr.v.’ aangeduide klacht altijd besproken wordt, en er is zelfs een speciale vrouwenkliniek (Alant Vrouw) met veel aandacht voor alle mogelijke overgangsverschijnselen. De organisatie Care for Women heeft door het hele land overgangsconsulenten, speciaal opgeleide verpleegkundigen bij wie vrouwen terecht kunnen voor een persoonlijk advies en voor medische zaken als een bloeddrukmeting en cholesterolbepaling. En wie haar hart wil luchten over psychische en lichamelijke verschijnselen, kan voor lotgenoten-contact terecht op de website van Vrouw en Overgang (www.vrouwenovergang.nl)

Om in de stijl te blijven van de titel van Dorresteins boek – als je anno 2006 nog niets weet over de overgang, ben je net zo naïef als Roodkapje in het bos, maar als je je een beetje voorbereidt, blijkt de wolf van de overgang misschien slechts een wolf in schaapskleren.

    • Cora de Vos
    • de Nieuwe Menopauze