NAVO trachtspotprentrel te sussen

De ministers van Defensie van de NAVO hebben in Taormina op Sicilië geprobeerd de moslim-woede over de spotprenten met de profeet Mohammed te sussen. Ze ontmoetten collega's uit zes Arabische landen om onder andere over dit probleem te praten.

Het gesprek met de ministers van Defensie van Israël, Egypte, Algerije, Marokko, Tunesië, Jordanië en Mauretanië was al afgesproken voor de onrust over de spotprenten uitbrak; het zou vooral gaan over samenwerking bij de bestrijding van terrorisme in het gebied van de NAVO, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Maar gisteren stond ook 'de-escalatie' - zoals de Duitse minister van Defensie Josef Jung het uitdrukte - hoog op de agenda. 'Wat belangrijk is is het woord respect, respect voor elkaars waarden', zei NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer.' Geweld kan het antwoord niet zijn.'

Naast terrorisme en de spotprenten stond in Taormina ook de recente overwinning van de Palestijnse fundamentalistische organisatie Hamas bij de verkiezingen voor het Palestijnse parlement op het programma. De Hoop Scheffer onderstreepte nog eens dat contact met Hamas uitgesloten is.

In de moslim-wereld is gisteren opnieuw op veel plaatsen betoogd tegen de spotprenten over Mohammed. Van Nairobi tot New Delhi en van Kairo tot Dhaka werd gedemonstreerd, werden Deense vlaggen verbrand - de spotprenten verschenen voor het eerst in een Deense krant - en werden leuzen geroepen tegen Denemarken. In Zuid-Azië waren de demonstraties het grootst. In Teheran werden stenen gegooid naar de ambassades van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. In het Pakistaanse Islamabad werden Deense producten verbrand.

In Wenen betoogden rond honderd moslims bij de Deense ambassade. Ook in Oost-Europa werd betoogd; in Macedonië gingen 1500 moslims de straat op, en in Novi Pazar, de hoofdstad van de Servisch-Montenegrijnse regio Sandzak, liepen rond duizend moslims mee in een betoging.

In Maleisië is een krant, de Sarawak Tribune,door de regering verboden wegens het publiceren van de omstreden spotprenten en werd een algemeen verbod op het publiceren van de cartoons afgekondigd.