Lichtzinnige zin

Belle and Sebastian

Toen het Schotse Belle and Sebastian hun vorige cd liet produceren door hit-kanon Trevor Horn werd het resultaat, Dear Catastrophe Waitress (2003), een commercieel succes. Maar mij was het allemaal wat veel: de nostalgie en krakkemikkigheid die de orchestrale stijl van Belle & Sebastian tot dan toe tekende, werd in een keer fris in de verf gezet. Dat leidde tot strijkers en synthesizers die uitzinnig jubelden, en tot koorzang zo opgewonden als bakvissen op een schoolfeest.

Het was een opluchting te vernemen dat de samenwerking eenmalig was.

De nieuwste cd, The life Pursuit , is in Los Angeles opgenomen met Beck-producer Tony Hoffer. De Schotten zijn weer in vorm. Het is frappant dat de man-achter-de-knoppen zoveel invloed heeft. Nu blijkt hoe delicaat de grens is tussen lichtzinnige onzin en lichtzinnige zin. Want luchtig blijft Belle and Sebastian.

Het zijn juist de ingenieuze instrumentaties met hun Burt Bacharach-achtige verleidelijkheid, die samen met Stuart Murdochs koorknapenstem en de achtergrondzang van Sarah Martin, zo'n uitbundigheid weten te creëren. Maar nu is het, anders dan op de vorige cd, uitbundigheid met reliëf. Klaterende harpen, dartele piano's en brommende blazers brengen de wereld van Stuart Murdoch tot leven, en die is niet van fondant.

Die wereld is een micro-kosmos waarbinnen mooie dingen gebeuren, maar ook wrange en gruwelijke. Dat hoor je aan de hoge stem van Murdoch die keurig articuleert maar soms even stokt, en aan de smekende koorzang die op de achtergrond commentaar levert. Bizar is ook de humor van Murdoch die in een twinkelend liefdesliedje als 'Funny Little Frog' zingt: 'I'm the jester in an ancient court/ You're the funny little frog in my throat'.

Ieder nummer heeft een eigen signatuur: klassieke soul-stampers ('To Be Myself Completely'), Schotse pop à la jaren tachtig-band Orange Juice in 'For The Price Of A Cup Of Tea', en hartverscheurende schoonheid in 'Song For Sunshine'. The Life Pursuit klinkt ouderwetser dan Dear Catastrophe Waitress. Dat is een vooruitgang. Want bij Belle and Sebastian hoort de associatie met pastorale natuur, meer dan digitaleglamour.

HESTER CARVALHO

The Life Pursuit (Rough Trade/rtradcd283)****
    • Hester Carvalho