Lafarge krijgt niet zomaar zijn zin

Het is dezer dagen niet zo eenvoudig de minderheden uit te kopen bij een bedrijf dat je feitelijk al bezit. Neem Lafarge. Een paar uur nadat de Franse bouwmaterialenproducent maandag een bod van 3 miljard dollar had uitgebracht op het resterende belang van 47 procent in Lafarge North America, schoot de koers over het geboden bedrag van 75 dollar per aandeel heen naar 82 dollar per aandeel. Beleggers verwachten kennelijk dat het moederconcern met een hoger bod zal komen. En als voorgaande transacties een aanwijzing zijn, gebeurt dat inderdaad.

Bedrijven zijn zich ervan bewust geworden dat beleggers, met name hedge funds, bijna belangrijker zijn geworden dan de onafhankelijke commissarissen van de doelwitbedrijven bij het tot stand brengen van transacties. Bedrijven moeten er nu achter zien te komen hoe ze het initiatief weer kunnen terugwinnen. De huidige aanpak is het hanteren van een lage biedprijs om de speculatief ingestelde beleggers uit de tent te lokken, zodat het herziene bod daar vervolgens op kan worden afgestemd.

Dit is wat Rupert Murdoch vorig jaar deed toen zijn News Corp de minderheden in Fox Entertainment uitkocht. Het concern lanceerde eerst een laag bod en hield twee maanden vol dat niet te zullen veranderen. Uiteindelijk ging er 7 procent bij.

De Lafarge-transactie is vergelijkbaar omdat de dochteronderneming daarin ook tegen een korting ten opzichte van de branchegenoten wordt gewaardeerd. Het bod van 75 dollar per aandeel waardeert de divisie op vijftien maal de winst over 2006, aldus onderzoeksbureau Longbow Research. Concurrent Florida Rock wordt verkocht voor achttien maal de winst. Lafarge North America is lang tegen een korting verhandeld, vooral omdat de ingewikkelde aandelenstructuur de mogelijkheden om uit te breiden in sneller groeiende regio`s beperkte. Met een vereenvoudigde aandelenstructuur kan Lafarge dit rechtzetten. Het bezit van het hele bedrijf schept dus waarde.

Dat is de reden dat beleggers een grotere premie willen voor het overdragen van de volledige controle - een bedrag in de buurt van 85 dollar per aandeel, ofwel zeventien maal de winst. Lafarge houdt voorlopig vol een laatste, eerlijk bod te hebben uitgebracht. Maar als het concern wil dat de aandeelhouders hun stukken verkopen, zal het het voorbeeld van Murdoch moeten volgen en met meer geld op de proppen moeten komen.

    • Anthony Currie