Kansloze missie Davis-Cupploeg

Rusland heeft gisteren op de eerste dag van de Davis-Cupontmoeting aangetoond dat de Nederlandse tennissers kwaliteit tekort komen voor de Wereldgroep. Na de eerste dag staat Nederland met 2-0 achter.

Kopman Raemon Sluiter speelde verdienstelijk tegen Dimitri Toersoenov, maar moest na vier sets als verliezer de Amsterdamse Rai verlaten: 7-6, 4-6, 6-7 en 6-7. Melle van Gemerden werd volgens verwachting overklast door de Russische topper Nikolai Davidenko: 7-6, 7-5 en 6-4. Alleen in theorie is de kans nog aanwezig dat Nederland zich plaatst voor de kwartfinales van het landentoernooi.

Voorheen kon captain Tjerk Bogtstra een tennisser als Sluiter nog inbrengen als verrassende troef. Zo wist de Rotterdamse speler in 2001 alles en iedereen te verrassen door tegen Spanje Juan Carlos Ferrero te vloeren. Met Sluiter was voor even een Davis-Cupheld geboren. De 27-jarige speler is vandaag de nummer één van Nederland, maar de magie is bij hem al een paar jaar verdwenen. Door de blessures van Sjeng Schalken, Martin Verkerk en Peter Wessels leunt de ploeg van Bogtstra nu zelfs op Sluiter. Het opstellen van de 26-jarige Van Gemerden was niet meer dan een noodgreep.

Bogtstra kon slechts tegen beter weten in hopen dat Sluiter en Van Gemerden niet van de baan werden geveegd. De Russen konden zich daarentegen permitteren om Toersoenov voor het eerst op te stellen in een Davis-Cupduel dat nog ergens om ging. Sluiter had in de aanloop naar het treffen geen moment rekening gehouden met de mogelijkheid dat hij op de hardhitterzou stuiten. De Nederlander had zich tijdens de trainingen juist ingesteld op het wat meer afwachtende spel van Igor Andrejev of Michael Joezni.

Daarbij was het late tijdstip waarop de blessure van Wessels bekend werd een mentale klap voor Sluiter. 'Dat nieuws kwam als een donderslag bij een heldere hemel. Bogtstra en Van Lottum kwamen naar me toe om te zeggen dat ik nu niet meer druk moest voelen. Nou dát hielp', zei Sluiter gisteren met gevoel voor cynisme.

Sluiter stapte tegen Toersoenov de baan op in de wetenschap dat hij de partij moest winnen, wilde Nederland uitzicht blijven houden op de eindzege. In de eerste set kon hij nog profiteren van het nerveuze begin van zijn opponent, maar naarmate de wedstrijd vorderde liep de kopman van Nederland slechts achter de feiten aan. In de derde set vocht Sluiter zich nog even knap terug, maar meer dan een stuiptrekking bleek het niet. Veelzeggend was de conclusie van Bogtstra: 'Sluiter heeft alles gedaan wat hij moest doen.'

Datzelfde gold volgens Bogtstra voor het optreden van Van Gemerden tegen Davidenko. De nummer 136 van de wereldranglijst kon het de nummer zes van de wereld één set echt lastig maken. De Russische kopman hield zoals gewoonlijk zijn hoofd koel en benutte op de juiste momenten zijn kansen. Van Gemerden speelde misschien een van de beste wedstrijden van zijn leven, maar desondanks bleef hij ver verwijderd van een stunt. Davidenko haalde het tweede punt van de dag binnen alsof het voor hem corvee betrof. De Rus genoot geen moment van zijn eenvoudige zege. Wat hem betreft maghet hele Davis-Cuptoernooiverdwijnen. 'Ik speel ook liever niet in de dubbel. Ik vind er niets aan en bovendien kan ik dan wat energie sparen voor zondag', sprak Davidenko op droge toon.

Sluiter, morgen de tegenstander van Davidenko in het enkelspel, zou ook graag bedanken voor het dubbel. Maar hij bevindt zich niet in de positie om eisen te stellen. Met John van Lottum moet hij vandaag vechten om 's lands eer te redden. Een zege betekent vermoedelijk uitstel van executie. Want dat Nederlanddoor de Russen veroordeeld wordttot het spelen van een promotie-degradatieduel is zo goed als zeker.

    • Koen Greven