In Dubio: een bestaand huis of een nieuwbouwwoning?

Een bestaand huis kan verborgen gebreken hebben. Maar ook bij de oplevering van een nieuw huis worden gemiddeld twintig gebreken gevonden.

Koop ik een nieuwbouwwoning of een bestaand huis?

Monique van der Does was eigenlijk van plan een nieuwbouwwoning te kopen. 'Een nieuw huis kan je nog naar je eigen hand zetten.' Maar de beschikbare projecten spraken haar niet aan. 'Te massaal. Ik zou me verloren voelen in een grote nieuwe wijk. Bovendien is zo'n wijk in het begin nog een bouwput en ik heb geen zin om telkens in de rommel thuis te komen.' Een kavel in Rotterdam, ook een optie, vond ze niet. 'Nu heb ik dus een bestaande woning gekocht, in Hillegersberg.' De locatie gaf de doorslag. 'Het is een twee-onder-een-kapwoning op een eilandje, een intieme sfeer dus. Het huisverbouw ik naar mijn wensen.'

Ed Weggemans kocht wel een nieuwbouwwoning, in het Funenpark in Amsterdam. De bouw is net begonnen en over een jaar kan Weggemans erin. 'Mijn vriendin en ik hebben naar bestaande en nieuwbouwwoningen gekeken, en we hadden een voorkeur voor nieuwbouw. De kwaliteit van deze huizen is hoog; de isolatie is goed en er zijn geen verborgen gebreken. Mocht er iets mis zijn, zoals een vochtplek, dan kan je dat op de ontwikkelaar verhalen.'

Voordelenbestaand huis

De prijs van een bestaande woning ligt niet vast en is onderhandelbaar. Volgens Lex Kettner, eigenaar van makelaarskantoor Kettner, wordt de nieuwbouwmarkt bepaald door projectontwikkelaars en de gemeente, die de grondprijs vaststelt. Bestaande woningen worden vaak tegen de marktprijs verkocht. Dit in tegenstelling tot de prijs van nieuwbouwwoningen, die vastligt.

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) krijg je voor hetzelfde bedrag iets meer oppervlakte en een grotere kavel in de bestaande bouw dan in de nieuwbouw.

Je weet wat je krijgt bij een bestaande woning. De wijk en het huis kan je bekijken. Een nieuwbouwwijk moet nog vorm krijgen en velen verkijken zich op het kopen van een huis van de tekening.

Bij een bestaand huis komen bij de prijs van de woning nog andere kosten, waaronder de notariskosten, de overdrachtsbelasting van 6 procent en wellichtmakelaarscourtage. Een nieuwbouwhuis koop je vrij op naam. De aankoopkosten zitten al bij de prijs inbegrepen. Maar bij nieuwbouw krijgt de koper te maken met bouwrente, de rente die de koper betaalt tijdens de bouw. Die bouwrente komt vaak overeen met de kosten koper, maar wordt hoger naarmate je later in een nieuwbouwproject stapt. De koper betaalt namelijk met terugwerkende kracht de rente over het door de bouwer voorgeschoten deel.

De tijd tussen koop en overdracht is vaak relatief kort. Bij eennieuw huis zit er makkelijk 1,5 tot 2 jaar tussen koop en oplevering.

Voordelen nieuwe woning

Nieuwbouwwoningen worden volgens de laatste bouwnormen gebouwd. De materialen gaan lang mee en de goede isolatie voorkomt hoge stookkosten. Ook is er de eerste vijf jaar weinig tot geen onderhoud nodig, aldus Frederik Vinke, hoofd verkoop van Direct Wonen Nieuwbouw.

Omdat alles nieuw is, heeft een nieuwbouwhuis garantie. Die garantie is verschillend en kan lopen van drie jaar op de verf tot tien jaar garantie op de fundering.

Dat er geen keuze wat betreft inrichting zou zijn, behoort tot het verleden. Vanaf de jaren vijftig vond in Nederland vooral seriebouw plaats, waarbij er weinig keuzevrijheid voor de koper was. Inmiddels heeft die koper meer in te brengen en is er meer keuze wat betreft keukens en badkamers. Ook kan een huis vaak kaal worden opgeleverd. Voor een overzicht van alle nieuwbouwprojecten, zie www.nieuwbouw.com.

Ook al is een nieuwbouwhuis gemiddeld iets kleiner dan een bestaande woning, de indeling is bij nieuwbouw vaak wel efficiënter.

In nieuwbouwwijken is rekening gehouden met verkeersveiligheid en bereikbaarheid.

Om er zeker van te zijn dat het beoogde huis geen (verborgen) gebreken heeft, kan de koper het laten keuren door een bouwkundige van de VEH. Bij een nieuw huis maakt de bouwkundige een opleveringsrapport (199 euro), om te kijken of het huis daadwerkelijk zonder gebreken en 'veegschoon' wordt opgeleverd. Gemiddeld vindt de bouwkundige twintig gebreken, zoals cosmetische gebreken en stopcontacten op de verkeerde plaats. Bij bestaande bouw kan de koper een aankoopkeuring (249 euro) laten doen. De bouwkundige noteert de zichtbare gebreken en geeft aan wat de herstelkosten zijn. De koper weet waar hij aan toe is en staat sterker bij eventuele onderhandelingen.

    • Marleen Luijt