Handelen in varkens mag weer van VWA

Alle geblokkeerde varkenshouderijen mogen sinds gisteravond weer varkens verhandelen. Daarmee komt een einde aan de maatregelen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) tegen bedrijven die varkensvoer hadden gebruikt dat met het kankerverwekkende dioxine was besmet.

Twee weken geleden werden alle 275 bedrijven gesloten die met dioxine verontreinigd diervoer hadden gekocht van de firma Bouman in het Brabantse Andel.De laatste 127 varkenshouderijen werden vrijgegeven nadat uit metingen was gebleken dat er geen nieuwe overschrijdingen waren van de dioxine-norm.

Om te voorkomen dat consumenten varkensvlees eten waar te veel dioxine in zit, leveren de 275 varkenshouders geen varkens lichter dan 110 kilo aan slachtbedrijven. In zwaardere varkens is de concentratie dioxine lager. Daarnaast zijn ongeveer 3500 varkens van de tien veehouderijen met het meest vervuilde voer afgemaakt.

Volgens de VWA bestaan er door de lage concentratie dioxinen geen risico's voor de volksgezondheid.'Uit de analyses [van de resultaten van de proefslachtingen] was al snel duidelijk dat er ook bij de hoogste overschrijdingen geen risico's voor de volksgezondheid zijn geweest', schrijft de autoriteit.

De overschrijding van de dioxinenorm kwam op 24 januari aan het licht als gevolg van een routinecontrole die op 15 december vorig jaar bij Bouman was uitgevoerd. Bouman had met dioxinen verontreinigd varkensvet gekocht van het Belgische verwerkingsbedrijf Profat. Dit bedrijf kwam in 1999 onder de naam Verkest in het nieuws wegens zijn rol in de toenmalige dioxinecrisis, waarin vooral kippen en eieren werden besmet.

Ook in België en Duitsland gingen vorige maand enkele honderden varkens- en pluimveehouderijen uit voorzorg op slot. China en andere Aziatische landen hebben wegens de besmetting met dioxine een verbod ingesteld op alle eetbare varkensproducten uit Nederland, Duitsland en België.