Extremistische 'haatzender' nog steeds te zien

De extremistische zender Al Manar waarvan doorgifte door de Franse autoriteiten is geblokkeerd, is nog steeds te zien in Nederland. De zender kan bekeken worden via de satelliet ArabSat 3a.

Dat bevestigt het Commissariaat voor de Media. Al Manar is ook via internet te bekijken. Net zoals Sahar TV1 (Iran), een andere zender waarvan justitie de verspreiding in Nederland onwenselijk vindt.

De twee zenders roepen op tot haat, zo heeft het Franse commissariaat voor de Media eerder geconstateerd. Ze zijn daarom al in 2004 door het Franse commissariaat geblokkeerd, in overleg met het Nederlandse Commissariaat voor de Media. Dat betekent dat zij niet langer worden verspreid via de Hotbird-satelliet van Eutelsat, die onder Franse jurisdictie valt.

Maar Arabsat is niet in Europa gevestigd en valt dus niet onder Europees toezicht. Ook via een andere satelliet, Arabsat2c, is Al Manar nog in Europa te ontvangen.Daarvoor is een grotere schotel nodig, met een doorsnede van minimaal twee meter.

Een woordvoerder van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) zegt dat 'het goed kan zijn' dat Al Manar wordt doorgegeven via de satellieten van het bedrijf Arabsat. 'Binnen Europa zijn alleen die maatregelen getroffen die juridisch én technisch gezien, mogelijk waren.' Ook tegen de verspreiding via internet kan de NCTB niet optreden 'aangezien hiervoor hoogstwaarschijnlijk gebruik wordt gemaakt van niet-Europese internetdiensten'.

Hoeveel mensen gebruik maken van de mogelijkheid om Al Manar via de satelliet te ontvangen, weet het Commissariaat voor de Media niet. Hoeveel mensen naar satellietzenders kijken, wordt in Nederland niet gemeten.

Minister Donner (Justitie, CDA) kondigde in juni aan dat het toezicht op 'haatzaaiende' zenders wordt verscherpt.

Burgemeester Cohen van Amsterdam suggereerde enkele weken geleden dat jonge moslims in Amsterdam inspiratie opdoen bij extreme islamitische zenders.