Egypte wint finale Afrika Cup na strafschoppen

Egypte heeft als eerste land in de geschiedenis van de Afrika Cup het toernooi voor de vijfde keer gewonnen. De organisator van het voetbalevenement versloeg Ivoorkust in de finale na strafschoppen.

Na 120 minuten was er nog niet gescoord. Voor Ivoorkust, het land dat ook is ingedeeld in de groep van Nederland op het wereldkampioenschap in Duitsland, misten Didier Drogba en invaller Bakary Koné.

De eindstrijd was niet van een hoog niveau. Beide teams kregen in de reguliere speeltijd wat kansen, maar sprongen daar zeer onzorgvuldig mee om. Bij Ivoorkust werden de spitsen Arouna Koné en Drogba moeilijk bereikt. Het duo liet zich regelmatig op eigen helft terugvallen om de bal zelf maar op te halen, maar daardoor werd de afstand naar het doel van Egypte te groot. Het weinig effectieve spel van 'De Olifanten' zal bondscoach Marco van Basten niet hebben vertontrust.

In de 87ste minuut keurde de Tunesische scheidsrechter Ourad Daami een treffer van de Egyptische spits Amr Zaki af. Doelman Jean-Jacques Tizie werd enigszins gehinderd in een scrimmage voor het doel. De strafschop die Egypte vervolgens in de verlenging mocht nemen was voor Ivoorkust zwaar bestraft. Al ging Blaise Kouassi met een gestrekt been op Egyptenaar Mohamed Barakat af. Ahmed Hassan, de aanvoerder van Egypte, schoot de strafschop op de paal. Later zou hij in de afsluitende serie penalty's wel raak schieten vanaf elf meter.

Egypte speelde uiteraard zonder Ahmed 'Mido' Hossam die zich misdroeg langs de zijlijn toen hij in de slotfase van de halve finale naar de kant moest van bondscoach Hassan Shehata. De spits van Tottenham Hotspur en oud-Ajaciedwerd door de Egyptische bond een half jaar geschorst voor het nationale team.

Mido verontschuldigde zich donderdag voor zijn gedrag op de televisie. 'Ik wil mijn excuses aanbieden aan mijn fans en m'n coach', zei hij. 'Ik hoop dat niemand meer boos op me is. Ik weet dat ik mijn supporters heb teleurgesteld. Ik heb een fout begaan en accepteer de straf.' Mido volgde de finale vanaf de perstribune. Zijn naam stond overigens wel op het wedstrijdformulier.

In het basisteam van Ivoorkust had Bonaventure Kalou, die tegenwoordig uitkomt voor Paris St. Germain, plaats moeten maken voor PSV'er Arouna Koné. De oud-Feyenoorder mocht na ruim een uur invallen.

Tot die tijd vormde Koné een machteloos spitsenduo met Drogba. De aanvaller van Chelsea was tot de finale de ster van het toernooi. Drogba had voor Ivoorkust drie van de zes treffers gemaakt. Met de derde schoot hij Ivoorkust in de halve eindstrijd tegen Nigeria naar de finale.

Drogba verhuisde op zijn vijfde levensjaar vanuit Ivoorkust naar Frankrijk. Zijn oom, oud-profvoetballer Michel Goba, haalde Drogba's ouders over om hem een opleiding op een Franse voetbalschool te laten volgen. De kleine Didier werd in eerste instantie als rechtsback opgesteld, maar zijn oom wist de coaches te overreden om hem klaar te stomen voor de spits. Op z'n dertiende mocht Drogba van zijn ouders een jaar niet voetballen wegens slechte prestaties op school. Het zou geen invloed hebben op zijn latere voetbalkunsten.

Drogba begon zijn voetballoopbaan bij de Franse tweededivisieclub Levallois, onder de rook van Parijs. Le Mans onderkende als eerste club zijn talent, maar beleefde door zijn zware blessures weinig plezier aan de jonge Ivoriaan.

Drie seizoenen speelde Drogba bij de club waar hij zijn eerste profcontract tekende. Daarna maakte hij de overstap naar Guingamp, dat slechts anderhalve ton voor hem neertelde. Via deze club trad hij in dienst van Olympique Marseille.

In de Zuid-Franse havenstad maakte Drogba in één seizoen zoveel indruk dat hij de interesse wist te wekken van de Engelse club Chelsea. Eigenaar Roman Abramovitsj telde liefst 36 miljoen euro voor Drogba neer - dertig miljoen meer dan het bedrag waarvoor Olympique hem had overgenomen van Guingamp. Drogba is nu een van de grote sterren van de Premier League.

In de finale van het toernooi om de Afrika Cup miste hij scherpte. In de 77ste minuut schoot Drogba bijna op de doellijn hoog over. Enkele minuten voor tijd kreeg de Chelsea-spits een tweede grote kans. Tenslotte miste hij nog een fatale strafschop.

Egypte 0 Ivoorkust 0

Egypte wint na strafschoppen met 4-2. Scheidsrechter: Mourad Daami (Tunesië). Toeschouwers: 74.100.