Een vlieg die houdt van wijduitstaande ogen

Bent u een Diasemopsis meigenii van het mannelijk geslacht en staan uw ogen meer dan 7,66 millimeter uit elkaar? Dan heeft u geluk: het vrouwelijk geslacht zal zonder tegenstribbelen met u paren. Ja, óók die aantrekkelijke vliegendames die zelf van die fraaie, wijduitstaande ogen hebben. Als u niet zo goed bedeeld bent qua oogwijdte, probeert u het dan liever met een dame van uw eigen stand.

Bent u een Diasemopsis meigenii van het mannelijk geslacht en staan uw ogen meer dan 7,66 millimeter uit elkaar? Dan heeft u geluk: het vrouwelijk geslacht zal zonder tegenstribbelen met u paren. Ja, óók die aantrekkelijke vliegendames die zelf van die fraaie, wijduitstaande ogen hebben. Als u niet zo goed bedeeld bent qua oogwijdte, probeert u het dan liever met een dame van uw eigen stand. Bij de foto van een steelogige vlieg (W&O 11 februari) ontbrak de bron . Dit moet zijn: Sam Cotton / University College London. Cotton, Sam

Dat vrouwelijke dieren een uitgesproken voorkeur aan de dag leggen voor mannen met een opvallend uiterlijk (de paradijsvogel, de wenkkrab) is bekend, maar van het Zuid-Afrikaanse vliegje D. meigenii weten we nu ook wélke vrouwtjes het kieskeurigst zijn. Biologen van het University College in Londen hebben het uitgezocht: het bleken de vrouwelijke vliegen die zelf ook wijduitstaande ogen hebben. Afgelopen woensdag verscheen hun onderzoek op de website van Proceedings of the Royal Society B.

Vrouwelijke voorkeur is interessant voor evolutiebiologen, omdat zij door hun seksuele preferenties de ontwikkeling van het uiterlijk van soorten, en zelfs soortvorming kunnen beïnvloeden. Het uitzoeken van individuele voorkeur is wel veel werk: de Londense biologen bekeken de anderhalf uur durende paarpogingen van 47 vrouwtjesvliegen, en dat veertien dagen achtereen. Ze denken dat de smalogige vliegjes niet zo kieskeurig zijn omdat ze niet goed diepte zien en hun partner dus niet scherp in beeld krijgen. (HvS)

Rectificatie / Gerectificeerd

Bij de foto van een steelogige vlieg (W&O 11 februari) ontbrak de bron . Dit moet zijn: Sam Cotton / University College London.