Dvorák: symfonieën 8 & 9

Dvorák:

De Tsjechische componist Anton Dvorák is weer thuis als het Praags Symfonie Orkest zijn symfonieën nrs 8 en 9 ('Uit de Nieuwe Wereld') speelt op het legendarische Tsjechische label Supraphon. Want dirigent Sir Charles Mackerras, wereldvermaard als Janácek-vertolker, is op zijn minst een halve Tsjech. De titel van de 'Uit de Nieuwe Wereld'-symfonie wordt vaak letterlijk genomen en men zoekt dan, net als in Dvoráks 'Neger-kwartet', naar typisch Amerikaanse invloeden, ritmes en citaten. Natuurlijk coiffeerde de New Yorkse conservatoriumdirecteur Dvorák bij de première in 1893 in Carnegie Hall de Amerikanen met die bijnaam. Maar 'Uit de Nieuwe Wereld' is dubbelzinnig. Als Dvorák een echt Amerikaanse symfonie had geschreven had hij die 'In de Nieuwe Wereld' genoemd. Bij de Negende symfonie is er vooral sprake van een muzikale herinnering aan de Oude Wereld, aan Tsjechië, vooral in de puur slavische sfeer van het majestueuze Largo, hier duidelijk gespeeld met veel vaderlandsliefde.

Kasper Janssen

    • Kasper Jansen