Coldcut: Sound Mirrors

Coldcut:

Al vanaf de beginjaren van de dance stond het Britse duo Coldcut in de frontlinie, met baanbrekende ideeën over samplen en mixen. Met enige overdrijving zou je hen zelfs de uitvinding van de triphop aan kunnen wrijven, maar na het album Let Us Play ('97) hield de groep zich opmerkelijk gedeisd. Het drijven van hun uiterst interessante label Ninja Tune hield ze van de straat. Ironisch genoeg is Sound Mirrors juist, los van de identiteit van de makers, een van de minst interessante platen in de huidige Ninja Tune-catalogus. De triphop- en house-sferen die ze oproepen doen vandaag de dag vooral nostalgisch aan en missen elk scherp randje. Degelijkheid troef dus, die van een kleurloos einde wordt gered door een goed gevuld adresboekje. Welgeplaatste gastbijdragen van Jon Spencer, rappoëten Saul Williams en Mike Ladd, jazz-zangeres Anette Peacock en houselegende Robert Owens zorgen voor enige kleur op deze lichtjes versleten lappendeken.

JACOB HAAGSMA

Sound Mirrors (Ninja Tune, distr. PIAS)**
    • Jacob Haagsma