Christie's veilt bezit uit schatkamers

Veilinghuis Christie's brengt volgende week enkele collecties onder de hamer van adellijke families en koningshuizen. Spectaculair topstuk is een Weense liersecretaire die bij een eerste beschouwing 'lijkt op een Wurlitzer jukebox uit de jaren vijftig', aldus Maarten van Gijn van het veilinghuis.

Toch is het een ambachtelijk meubelstuk uit 1810. De wulps ingesneden flanken bieden ruimte aan twee griffioenen met vergulde lippen, nagels en vleugels. Opengeklapt komt een gotisch spiegelkabinet tevoorschijn omgeven door een veelheid aan verborgen laatjes. Het meubel, waarschijnlijk een zogeheten meesterstuk, staat op vier grote vergulde klauwen en moet volgens Christie's (€ 80,000 - 120,000) opbrengen. Iets minder kostbaar, maar ook uit Oostenrijk is een paar console tafels van mahoniehout (€ 20.000-30.000). Er komen diverse andere opvallende familiecollecties onder de hamer, in een geval zelfs om de restauratie te kunnen bekostigen van kasteel Amerongen.

Andere opmerkelijke stukken zijn foto's uit de collectie van koningin Sissi en geborduurde autovlaggen van koningin Wilhelmina. Ook zijn er met familiewapens gedecoreerde serviezen.

Liefhebbers van antiek en schilderijen die zijn verweven met de familiegeschiedenis van bijvoorbeeld H.G. Baron Taets van Amerongen tot Woudenberg (1925-1997) of P.G.H. Baron Freiherr von Lubbe-Christoph kunnen zaterdag, zondag en maandag de kijkdagen van veilinghuis Christie's in Amsterdam bezoeken. Op dinsdag, woensdag en donderdag worden de lotnummers 1 tot en met 1236 afgehamerd.