Chris Abelen

Hij laat zo zelden van zich horen dat je hem bijna zou vergeten. Maar dat zou zonde zijn, want voor Space schreef Chris Abelen een aantal fraaie composities, deels in de vorm van mini-concerten. Of, zoals dat in het jazzjargon heet: als showcases voor één solist.

Eenvoudig van opzet, maar heel indringend, zoals bij Duke Ellington als die speciaal iets maakte voor Johnny Hodges of Cootie Williams. In het titelstuk geeft Abelen saxofonist Tobias Delius ruim baan, in AB en Pool gastklarinettist Ab Baars en zichzelf op trombone in het uiterst zwierige Le Milan.

Dat de klankkleur anders is dan bij Ellington, komt doordat Abelen zich bedient van een ander instrumentarium. De elektrische gitaar van Corrie van Binsbergen speelt een prominente rol in Go en de strijkers van het ZAPP! kwartet zijn alom aanwezig, soms hups en vrolijk, vaak sereen maar nooit zeurend of stroperig.

In de door Chris Abelen ontworpen Space is het al met al goed toeven, ook dankzij hetlichte maar degelijke fundament van bassist Wilbert de Joode en slagwerker Charles Huffstadt.

Frans van Leeuwen

Chris Abelen: Space (BVHAAST 0205)

    • Frans van Leeuwen